08.09.2016

Кирил Домусчиев в Хасково: Общините се развиват с предприемчив бизнес

"Има ли индустрия, бизнес и предприемчиви хора, общината ще е добре и ще се развива", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на откриването на 14-тата поред дискусия „Да! На българските региони – Хасково", организирана от в. „Стандарт" и КРИБ, която се проведе в Хасково навръх празника на града на 8 септември – Рождество Богородично.

„КРИБ направи много в различни области в последната година. Създадохме работна група с помощта на депутата Делян Добрев да спрем ръста на такса задължения към обществото за тока, защото можеше да се стигне до парадокса страната ни е да е с най-висока такса в Европа", заяви Кирил Домусчиев. Според него работната група под председателството на Добрев има планове как тя да бъде намалена допълнително.
"По отношение на енергоинтензивните предприятия – успяхме в нещо, за което се борим от 6 години – да получим разрешение от ЕС за намаляване на тежестта за задължението за закупуване от алтернативните източници на ел. енергия – това ще даде възможност за до 85 на сто намаление в зелената компонента в тази такса задължение към обществото", заяви още Кирил Домусчиев.

Той подчерта, че "Стандарт" и КРИБ са накарали властта да изпълни 90 на сто от обещанията си за регионите. "Видях статистика колко въпроса са поставени, колко от тях са намерили решение и какъв резултат е постигнат. В дискусиите, организирани от "Стандарт" и КРИБ, 90 на сто от поставените проблеми са решени, затова ние ще продължим да пътуваме в различните региони на страната", заяви председателят на КРИБ. И допълни: "КРИБ не спира да натиска нещата да се подобряват и да показваме ръст и в икономиката, и в износа". Той поиска и диверсификация на доставките на газ. На нас ни трябва да знаем каква е перспективата за цените на газа и предсказуемост на доставките, така че индустрията да може да планира икономическото си развитие и инвестициите си, заключи председателят на КРИБ.

 „България приключи 2015 с впечатляващи резултати, най-дорите след 2008 г. – икономическа стабилност, рекорден 3% ръст, който към този момент вече е 3,1%, 23% ръст на чуждите инвестиции, 9 на сто ръст на износа, над 3 милиарда повече в хазната от удари срещу контрабандата и сивия сектор. Но в същото време в Хасковска област се наблюдава дисбаланси, които трябва да бъдат преодолени. Затова ще говорим как да се увеличат работните места и по-висок икономически ръст в региона, защото има добро преплитане на икономически възможности и културно-исторически паметници“, изтъкна главният редатор на вестник „Стандарт" Славка Бозукова.

В дискусията на КРИБ и "Стандарт" участваха и министърът на културата Вежди Рашидов, председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, председателят на КРИБ Хасково Стефан Димитров, както и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, директорът на държавен фонд „Земеделие" Румен Порожанов. Местната власт бе представена от областния управител на Хасково Станислав Дечев, кмета на Хасково Добри Беливанов, кмета на Димитровград Иво Димов, кмета на Ивайловград Диана Овчарова, кмета на Любимец Анастас Анастасов, кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер, както и кмета на Свиленград Георги Манолов.