10.12.2018

Кирил Домусчиев призова да се разследва спекулата с цената на тока

Кирил Домусчиев призова да се разследва спекулата с цената на тока: би трябвало да се свика Съветът за национална сигурност

Уважавайте бизнеса, който не търси работа, а създава работа, каза председателят на КРИБ в предаването „Беновска пита“ по Канал 3 и радио К2 с автор и водещ Илиана Беновска. Кирил Домусчиев за бизнеса, представляван от КРИБ, като обединител на нацията срещу повишаването на цените на тока, срещу безотговорните изказвания на политици, срещу нежеланието и направо отказа за реформи в някои сектори. Председателят на КРИБ участва в неделя, 9 декември, на живо в едно от най-гледаните предавания. Гост на Илиана Беновска в студиото бе и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Председателят на КРИБ смята, че Бюджет 2019 е най-добрия до момента, заради малкия външен дълг. „Това говори добре за правителството и индустрията. Всичко е в основата на това да има ръст на потреблението и добро заплащане. Те са водещи фактори за ръста на БВП и причината да нямаме нови заеми. Приходите в частния сектор ще продължават да растат. Има недостиг на кадри, затова специалистите ще бъдат все по-ценни и ще получават по-щедри възнаграждения. Всеки, който не е доволен от професията и образованието си, може да се преквалифицира и да работи нещо, което му харесва повече“, каза още Домусчиев.

Кирил Домусчиев коментира и високите цени на тока, прогнозирайки, че това ще завърши зле за много хора в България: „Не се казвам Пламен Димитров, не мога да изляза на улицата и да протестирам за цената на тока, това не е работата на работодателските организации да протестираме. Тук не става въпрос за времеви хоризонт – факт е колко предприятия спряха работа заради поскъпването на тока. Всяко едно правителство би свикало съвет за национална сигурност, би свикало ДАНС, да се направи разследване на тези хора, които предизвикаха тази спекула, и да ги вкарат в затвора. Много хора ще спрат или ограничат инвестиционните си намерения заради поскъпването на тока.“

Попитан от водещата какво предлага в това отношение, Кирил Домусчиев каза: „Въпросът е и на политическа воля. Това е сериозен проблем за България, кой каквито изводи да си прави, да се надявам да не съм лош пророк. Нали разбирате лятото, ако на населението му вдигнете тока с 30-40 лева, а горе-долу това се очаква, как биха реагирали хората, а през това време се вдига и цената на стоки и услуги. А индустрията няма как да вдигне заплатите, защото няма откъде да ги вземе тези пари“.

В отговор на въпрос на Илиана Беновска относно евентуални предсрочни избори Кирил Домусчиев заяви: „Не прогнозирам предсрочни избори, защото това не ми е работата, не съм политолог или анализатор. Като КРИБ нашата позиция винаги е била, че предсрочните избори не са решение. При всички положения не само КРИБ, но и другите работодателски организации, ще поискаме среща с премиера Бойко Борисов, тъй като проблемът с цената на тока не се решава. Факт е, че вече две седмици цената на електроенергия не пада, а расте. Знаете ли колко заводи спряха работа, някой вълнува ли се, че тези хора ще останат на улицата“.

„Не съм представител само на едрия капитал. В КРИБ членуват над 12 хиляди фирми. Много хора искат да ме изкарат олигарх и да неглижират това, което правя. Затова държа да отбележа, че в КРИБ покриваме всички сектори. В България всеки обича да говори, особено политиците и всеки казва „Дайте да дадем“, но никой не предлага конкретни решения, които да обсъдим с бизнеса и хората“, каза председателят на КРИБ. „Не съм гледал президента Радев. Рядко чета и кой какво е казал. Всеки говори за някакви утопии и и никой не се замисля как и от къде ще дойдат решенията и парите. Понякога решенията звучат разумно, но в крайна сметка всичко опира до момента, когато си на власт, да имаш куража да свършиш нещо. В повечето случаи не виждаме реформа. Тия приказки са политически приказки, на които сме свикнали“, обясни Домусчиев. Попитан от Беновска какво мисли за упреците на президента Румен Радев, който твърди, че парламентът приема закони, от които той би имал интерес, Кирил Домусчиев каза: „Нямам интерес в тази поправка, въпреки че ми я преписаха. Нямам акт, който трябва да ми се опростява. Нито за 50 милиона, нито за 2 милиона. Това са приказки, които се тиражират. Напоследък чета как политици коментират и по-големи цифри, но нямам актове, които трябва да платя аз или фирмата ми. Данъчните служби могат да потвърдят това. Това са празни приказки“.

 „Нека да спрат да се оплакват тези, които търсят решаването на проблемите си само с КРИБ и Домусчиев, който им е виновен за всичко. Уважавайте бизнеса, който не търси работа, а създава работа“, каза още председателят на КРИБ.

Линк към цялото участие на Кирил Домусчиев в предаването на Илиана Беновска:

https://www.youtube.com/watch?v=k6v4J096AdM