10.08.2021

Кирил Домусчиев: Токът у нас е с близо 50 % по-скъп от борсите в Германия и Франция

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев направи остър коментар относно цената на електроенергията у нас: "И за утре сме с най-скъпия ток! С близо 50% по-скъп от борсите в Германия и Франция! Така ще е докато ръководството на ТЕЦ2 пуска блокове, но не на пълен капацитет, и държи винаги 3 или 4 блока в "планов" ремонт. Тези разбойници години наред манипулират пазара и енергийната мафия си пълни джоба за сметка на индустрията и на домакинствата. В това време частни тецове работят на пълен капацитет (при тях ги няма плановите ремонти на средата на лятото). ЕСО вече години наред се мотаят с присъединяването ни към Западна Европа (Защо да си купуваме ток от Германия?), но за сметка на това бързаха да подпишат присъединяване с Гърция (Защо Италия си намери причина да отложи присъединяването си с Гърция?!). И при това работодателите писмено ги предупредихме. Това, ако не е безхаберие и корупция в тежка форма, то какво е?! А министърът на енергетиката, на който никой не му запомни името, къде е? Или му е сложно да вдене, или…", написа Кирил Домусчиев в свой пост, публикуван на 10 август т.г.

На 9 август т.г. председателите на КРИБ и АИКБ Кирил Домусчиев и Васил Велев призоваха за оставка на Министерство на енергетиката и на Българския енергиен холдинг.

В личния си профил в социалната мрежа Васил Велев попита: „Кой и в чия полза управлява българската енергетиката? Безпределни тъпанари или енергийна мафия? Или става дума за  саботаж?“ По думите му от началото на август България е с най-скъпата електроенергия в Европа! (Не броим Гърция, защото там има специфика заради хилядите острови). „Българската енергетика не се управлява в интерес на българските граждани, домакинства и предприятия! МЕ, БЕХ, ТЕЦ2! ОСТАВКА!“, пише още Велев.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в свой статус изрази подкрепата си към написаното от председателя на АИКБ: „Абсолютно си прав, Васко! Безхаберието, енергийната мафия и корупцията пак ни превзеха! После прави икономика?! Как? За какво да инвестираме? За да пълним джобовете на измамниците?! Всичко, което постигахме с протестите през 2015 година, отиде в канала. Само в рамките на месец! Аз лично няма да ходя на среща с ръководството на БЕХ. С тези хора няма какво да си кажем“, написа Кирил Домусчиев.