09.12.2016

Кметът Фандъкова представи бюджет 2017 първо пред бизнеса: Не увеличаваме данъци и такса битови отпадъци

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи проектобюджета на Столична община за 2017 г. и основни приоритети за развитие на София на заседанието на Консултативния бизнес съвет към кмета на СО. В него участваха зам.-кметът с ресор „Финанси и стопанска дейност“ Дончо Барбалов, заместник-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев и главният архитект на София Здравко Здравков. От страна на бизнеса участваха председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, почетният председател на Камарата на строителите в България инж. Светослав Глосов, собственикът на „Софарма“ Огнян Донев, зам.-председателите на КРИБ Христо Илиев и Димитър Димитров, изп. директорът на КРИБ Евгений Иванов, изп. директорът на „Геотехмин“ Доминик Хамерс и други.

„Благодаря много за сътрудничеството на бизнеса. Това е едно от първите представяния на рамката на проектобюджета на СО за 2017 г. В момента приключват консултациите с различните политически сили в СОС“, обясни Фандъкова и допълни, че на 18 декември ще бъде официално представен пред СОС. „Благодарна съм, че с хората, които създават бизнес средата в града можем да дискутираме рамката и основните приоритети във финансовата рамка за 2017 г. Конкретните числа не са толкова важни, колкото насоките и общата политика на СО. Винаги съм разглеждала бюджетът като не като самоцел, а като инструмент за изпълнение на дългосрочни цели и за постигане на визия“, подчерта тя и представи резултатите от последните изследвания на Института за пазарна икономика.

Изследванията показват, че София е успяла, както да излезе от икономическата криза от 2008-2009 г., така и да преодолее последиците от нея. Експертите отбелязват, че принос за това има и финансовата политика, която Столична община водеше – на първо място като запази нивата на основните данъци и на второ, като инвестирахме огромни средства в строителство на нова инфраструктура и цялостно възстановяване на базовата транспортна инфраструктура. Затова помогна изключително активната работа за привличане на европейски средства – общо 3 млрд. лева за предходния програмен период, от които 1 млрд. лева съфинансиране.

Проектът за бюджет на София за 2017 г. е около 1,2 млрд. лв., като собствените приходи са 612 млн. лв., а над 247 млн.лв. са средствата, осигурени от европейски програми. Общо 65 млн. лв. са предвидени за ремонт на уличната мрежа, като акцент ще е обновяването на кварталните улици. Двойно повече средства са предвидени за облагородяване и подръжка на междублокови пространства. Увеличава се и средната кратност на миенето както на големите улици и булеварди, така и на квартални улици.

Залагаме на последователност и стабилност. За поредна година не планираме увеличаване на местните данъци и такси за софиянци, каза Фандъкова. Развиваме София като зелен и модерен град. В последните 5-6 години имаме устойчиви приоритети, които гарантираха промяната в града и устойчивото развитие. От 2016 г. въвеждаме нови акценти като запазваме основните ни приоритети. В инфраструктурата – от изграждане на нова пътна инфраструктура и цялостни ремонти на основни улици и булеварди към вътрешноквартални и малки улици В зелената система – от големите паркове към междублоковите пространства, посочи също кметът Фандъкова.

„Виждам последователност в политиката и действията на Столичната община и желание да се работи много активно в посока София да бъде екологична и модерна столица. Похвално е, че продължавате да инвестирате в тази посока. Радвам се, че продължавате битката с фините прахови частици, което се дължи основно на три източника – трафика, инсталациите на твърдо гориво в сградите и чистотата. Затова е хубаво, че предвиждате още по-често да се мият улиците и булевардите догодина. Но общината трябва да направи нещо за другия показател – отоплението на твърдо гориво. Има цели блокове, и то в центъра, които са с такива инсталации. Защото всички дишаме тези отрови и после ги плащаме чрез здравето. Затова, както е навсякъде по света – тези, които замърсяват, трябва да плащат“, каза Кирил Домусчиев.

Светослав Глосов предложи и друг вариант – да се стимулират хората, които се отопляват на парно, газ или екологични горива като плащат по-малки данъци. Кметът Фандъкова посочи, че общината се опитва да дава пример на софиянци като вече по-голямата част от общинските сгради са с подменени инсталации.

Фандъкова и бизнесът се разбраха, че още в началото на 2017 ще се създаде работна група за развитие на данъчната среда в столицата и там да бъдат обсъдени всички тези идеи.

Главният архитект на София арх.Здравков предложи бизнесът да се ангажира още по-активно с процедирането на подробните устройствени планове.  „Промяната в ПУП-овете на всеки десет години създава едно усещане за неустойчивост и усещане за нестабилно развитие, каза арх. Здравков. Именно затова е задължително в самото изработване на плановете да се ангажира максимално бизнесът и гражданският сектор и тези планове да са един вид граждански договор между община, жители на конкретната територия и собственици на поземлени имоти.“ Светослав Глосов го подкрепи като заяви, че това е най-добрият начин да бъде гарантирано устойчивото развитие на столицата.