24.01.2018

КОКА-КОЛА обяви новата си глобална инициатива за „Свят без отпадъци“

Компанията си поставя за цел до 2030 г. да помогне за оползотворяването и рециклирането на еквивалента на броя бутилки и кенове, които продава

 

София, 24 януари 2018 – Компанията Кока-Кола обяви миналата седмица, че променя подхода си към опаковките, поставяйки си за цел до 2030 г. да подпомогне оползотворяването и рециклирането на еквивалента на 100% от опаковките, които произвежда и продава на глобално ниво.

Тази цел е основополагаща в новата визия за опаковките на компанията – Свят без отпадъци, която системата на Кока-Кола възнамерява да подсили с дългогодишната си инвестиция в разработването на 100% рециклируема бутилка. Тя води началото си от разбирането, че опаковките на храни и напитки са неизменна част от живота на модерния човек и има още много какво да се направи, за да се редуцират отпадъците от тях в световен план.

„Светът има проблем с опаковките и, както всички компании, наш е ангажиментът да намерим решение,“ каза Джеймс Куинси, президент и главен изпълнителен директор на Компанията Кока-Кола (The Coca-Cola Company). „Чрез визията ни за Свят без отпадъци ние инвестираме в нашата планета и в подобряването на нашите опаковки, за да оставим този проблем в миналото.“

Компанията и нейните партньори бутилировачи са си поставили няколко ключови цели:

  • Инвестиция в планетата: До 2030 г. системата на Кока-Кола по света ще подпомага събирането и рециклирането на еквивалента на всяка продадена бутилка или кен. Компанията ще инвестира допълнителен маркетингов бюджет и ресурс, за да постигне 100% оползотворяване на отпадъците и да информира консуматорите си какво, къде и как да рециклират. В ангажимента влиза оползотворяването на опаковки от безалкохолната индустрия, включително и такива на конкуренти. Кока-Кола ще работи заедно с местните общности, бизнес партньори, своите клиенти и потребители, за да обърне внимание на проблеми като изхвърлянето на използваните опаковки и отпадъците в морето.
  • Инвестиция в опаковките: За да изпълни своята цел, компанията ще продължава да работи върху разработването на 100% рециклируеми опаковки и да търси начини за създаване на все по-добри бутилки – дали с повече рециклирано съдържание, дали чрез суровини на растителна основа или чрез намаляване съдържанието на пластмаса във всяка от тях. В момента по-голямата част от опаковките на компанията могат да се рециклират. До 2030 г. системата на Кока-Кола се стреми да произвежда своите бутилки от минимум 50% рециклирано съдържание, а голямата цел е да се утвърди нов световен стандарт при производството на опаковки в безалкохолната индустрия.

Свят без отпадъци е следващата стъпка в усилията на компанията за устойчиво развитие, надграждаща успеха с възобновяването на 100% от водата, която се използва при производството на напитките й. Кока-Кола достигна тази цел през 2015 г., 5 години по-рано от планираното. Тези усилия са част от дългосрочната стратегия на компанията да се развива по правилния начин, утвърждавайки се като отговорен производител на цялостно портфолио от разнообразни напитки.

„Бутилките и кеновете не трябва да замърсяват нашата планета. Свят без отпадъци е възможен,“ съобщи Куинси. „Компании като нашата трябва да бъдат лидери. Потребителите по целия свят се интересуват от бъдещето на планетата. Те искат и очакват компаниите да бъдат активни в това отношение. Такива са и нашите намерения и искаме да поканим и други да се включат в това важно начинание.“

Компанията Кока-Кола ще работи за постигането на тези цели с помощта на няколко глобални партньори: Ellen MacArthur Foundation's New Plastics Economy initiative, The Ocean Conservancy/Trash Free Seas Alliance и World Wildlife Fund (Cascading Materials Vision and Bioplastic Feedstock Alliance).

На местно ниво системата на Кока-Кола в България планира да предприеме действия с нови или настоящи партньори, както и да работи активно със свои ключови клиенти, за да мотивира потребителите да рециклират повече и по-често своите опаковки.

„Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани работи в сътрудничество с Компанията Кока-Кола в областта на опаковките и те от години са в центъра на нашия подход за устойчиво развитие. Очакваме да работим с Компанията Кока-Кола за постигането на глобалните цели, залегнали във визията Свят без отпадъци.“, заявиха от Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани, която е бутилиращ партньор на Компанията Кока-Кола в 28 държави.

 

За компанията Кока-Кола

Компанията Кока-Кола (NYSE: KO) е най-голямата компания за напитки в света, предлагаща повече от 500 бранда в над 200 държави. От всички наши брандове, оценени на 21 милиарда долара, 19 са налични във варианти с намалени, ниски стойности на захар или без захар с цел да улеснят хората по цял свят да контролират приема си на подсладители. Освен нашите едноименни Кока-Кола напитки, другите ни популярни продукти по цял свят включват: напитки на соева основа, зелен чай, вода, сокове и нектари, кафе, спортни напитки, кокосова вода и други. Ние от Кока-Кола се отнасяме сериозно към намеренията си да повлияем положително върху света. Това започва с намаляването на съдържанието на захар в нашите напитки и предлагането на нови и различни напитки на потребителите по цял свят. Това също означава, че ние дългосрочно работим за намаляването на отпечатъка ни върху околната среда, осигурявайки възможности за ползотворна кариера на нашите служители и създавайки нови възможности за икономиката навсякъде, където работим. Заедно с нашите партньори бутилировачи осигуряваме работа на над 700,000 души по цял сват.

За повече информация посетете нашето онлайн списание Coca-Cola Journey на www.coca-colacompany.com

 

За Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани

Кока-Кола ХБК (Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани) е бутилиращ партньор на Компанията Кока-Кола. Продава над 2 милиарда каси годишно. Кока-Кола ХБК е един от най-големите бутилировачи на продуктите на Компанията Кока-Кола. Компанията оперира в 28 държави, предлага 136 бранда в разнообразното си портфолио, има 56 завода и 264 склада и дистрибуционни центъра. Кока-Кола ХБК продава най-известната безалкохолна напитка в света – Кока-Кола, наред с Кока-Кола без захар, Спрайт и Фанта, също с разрешението на Компанията Кока-Кола. Негазираните напитки – вода, сокове, студен чай и енергийни напитки – съставляват 31% от обема продажби на Компанията. Това разнообразно портфолио означава, че Кока-Кола ХБК е силен партньор на своите клиенти и предлага голям избор на потребителите. Кока-Кола ХБК интегрира устойчивото развитие и корпоративната отговорност във всяка част на бизнеса си, като целта й е да създава дългосрочна стойност за заинтересованите страни. През 2017 г. индексът за устойчивост на бизнеса Дау Джонс определи Кока-Кола ХБК за лидер в индустрията за производство на напитки в Европа и света за четвърта поредна година. Централният офис на Компанията се намира в Цуг, Швейцария. Акциите на Компанията се листват първично на Лондонската стокова борса и вторично – на Атинската.

За повече информация посетете https://coca-colahellenic.com

 

За системата на Кока-Кола в България

“Кока-Кола България“ е местното дъщерно дружество на The Coca-Cola Company и отговаря за маркетинга, за разработването на нови безалкохолни напитки и за сиропите и концентратите, влизащи в състава на напитките с марка Кока-Кола. „Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани“ (Кока-Кола ХБК) купува концентратите и сиропите за производството на напитките по споразумение за франчайзинг с The Coca-Cola Company. Кока-Кола ХБК отговаря и за продажбата на продуктите, отношенията с клиенти и доставчици, реализирането на промоции и дистрибуцията на продуктите. Днес тя има 2 производствени и 7 дистрибуционни центъра у нас. Годишно компанията произвежда 320 милиона литра напитки и инвестира €53 милиона в местни доставчици.

Общият принос на Системата за българската икономика е над 600 млн. лева, в системата работят 2100 души.

  

За допълнителна информация:
Яворка Петрова
Account Director, V+O Communication
е-mail: y.petrova@vando.bg, тел.: + 359 2 850 96 04, мобилен: + 359 894 7