06.01.2009

Коментар на газовата криза от Изпълнителния директор на КРИБ пред Дарик радио

КРИБ: Газът ще потече най-рано на 12 януари

Гергана Михайлова, 6 януари 2009

Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/

Кой е главният проблем в тази криза?

Проблемът е Газпром. Абсолютно ненадежден доставчик. Лошото е, че ние зависим на 100% от този доставчик, за разлика от другите европейски държави. По същия начин като нас са само Финландия и Словакия. В по-голяма степен до 50% зависи Гърция, но там има буфери- имат хранилища, втечнен газ и в момента си решават въпроса. А ние до ден днешен разчитаме само на един и същи доставчик.

Какво може да се направи, за да се откачим от тази пълна зависимост на доставките?

Отново стои на дневен ред задачата веднага да започне изграждането на терминал, най-добре на пристанище Бургас, на който да се приемат танкери с втечнен газ от надеждни доставчици, каквито са Египет, Тунис, Либия. Има и по-далечни доставчици, които продават на цена, която е борсова и е предсказуема.

Колко струва построяването на една такава станция?

Преди време Япония предлагаше да ни помогне, включително във финансово отношение, така че почти да не усетим цената на един такъв терминал.

Доколкото знам е икономически неизгодно и необосновано да пренасяме втечнен газ с танкери при разстояние по-малко от 2 хил. километра….

Българската икономика вече дава една такава обосновка, тъй като ако тя фалира, фалираме всички. Колкото и да е скъп този газ, спасяването на икономиката няма цена.

Какви сигнали получавате от членовете на КРИБ –как се справят индустриалците и работодателите в газовата криза?

Пред мен имам 100 имейла на наши членове, които пишат колко им струва кризата  и колко работни места ще закрият. Ето, Нестле казва, че търпи загуба от 500 хил. лв. на ден, Фикосота представя данни за 300 хил. на ден, при Биовет говорим за милион на ден.

Обезпечени ли са тези производители с някакви алтернативи на газа като гориво и суровина?

Една голяма част от тях не могат да преминат на алтернативно гориво. Нестле изнася за цяла Европа и Великобритания. Днес те са освободили 60 души. Ако така продължава ситуацията, до 2-3 дни ще освободят 500 души. Вижте какво струва това само на едно предприятие!

Освобождават работници само заради проблема с газа?

Абсолютно!

Има ли реална опасност от фалити на компании?

Ами ако едно предприятие губи по 500 хил. лв. на ден, мисля, че в края на месеца няма да го има.

Кои са най-застрашените сектори и индустрии?

Стъкларската промишленост – там проблемът е смъртоносен. Ако се спре газоподаването, спира пещта. Спре ли пещта, тя не подлежи на ремонт. Следващите, които страдат не по-малко са химическите заводи, тъй като при тях трябва да се намаляват планово мощностите. Доменните пещи в металургията са на следващо място и така нататък

Да разбирам, че няма очаквания тази криза да се разреши бързо?

В случай, че преговорите започват на 8 януари, да кажем, че ще приключат успешно за един ден, това означава решението да се вземе на 9-ти януари. Поне 3 дни трябват, за да се отвори кранчето, което означава, че най-рано на 12-ти може да потече газ за България.

В публичното пространство се заговори за пускане на блокове от АЕЦ Козлодуй…

По отношение на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй, според мен е популизъм да се говори, че може да бъдат пуснати. Проблемът не е в доставката на електричество, ток има достатъчно. Проблемът е в мощностите. Ако има засилена консумация на ток ще изгърмят трансформаторите, които опосредстват доставката на ток. 

В момента се заиграва с този казус, лично аз смятам, че има  и някаква причина. Това ще доведе до излизане на България от Европейския съюз. Не можем да пуснем реакторите на своя глава, защото сме решили, че има някаква криза. Технически е възможно това да стане в рамките на месец, а до тогава кризата ще е отминала. Не забравяйте, че след това има цикъл на затваряне на тези реактори, защото ако някой си въобразява, че може временно да ги спира и пуска … нека си спомним, че  ние платихме за тяхното затваряне, после ще трябва да платим още веднъж.

Аз като експерт по европейско право мога да ви кажа, че и без това имаме достатъчно проблеми по други линии и това може да ни коства членството в ЕС.

Европейският съюз обаче сякаш ни е оставил сами да се справяме с кризата….

Напротив! Европейският съюз може да застави Газпром и по-скоро Русия да си изпълни задълженията. В рамките на ЕС има много по-голямо влияние, отколкото България. Както виждаме, в България нямаме никакви лостове или поне някой се е постарал да нямаме такива лостове.

До колко е заплашена националната сигурност на България?

Договорът, който сме подписали, на практика постави на изпитание националната сигурност, тъй като има криза на недоверие спрямо доставчика и този договор е категорично неизгоден за страната.  Никой не го е видял в цялостния му вид, а правата можем да търсим само през арбитраж. Това е процедура, която може да трае с години.

Знаете ли, включително и от банките получаваме становища, свързани с газовата криза. Те са обезпокоени, че техните клиенти ще претърпят огромни загуби, в следствие на което няма да могат да си покриват задълженията. Има сигнали и от адвокатски кантори, които съобщават, че техни клиенти са поискали веднага да започнат процедури и съдебни искове срещу българският доставчик Булгаргаз.

Трябва ли да се потърси обезщетение за вреди от страна на дружествата или от страна на държавата?

Категорично! Това са накърнени търговски права.

Какво показва съвсем грубата сметка за щетите – колко губи България на ден без газ?

Не по-малко от половин милиард на ден директни загуби.

Смятате ли, че по някакъв начин това, което се случи сега, ще рефлектира на други проекти в енергетиката – АЕЦ Белене или Набуко?

Може би трябва да бъде поставен въпроса кой трябва да стори АЕЦ Белене и кой да доставя горивото за него, тъй като и там го има този проблем – спрат ли доставките, спира производството на електроенергия. А то, горивото, идва от същата държава.

Как нашите съседи се справят без газ и какво от техния опит можем да почерпим?

Турция няма проблеми, тъй като ползва доставки от Азърбейджан. Гърция ползва газ от хранилищата си за втечнен газ.

А колко са хранилищата в България?

Само Чирен. И там е една тъмна дупка. Не се знае колко газ има на съхранение в него. Преди месец чухме, че има 1 млрд. , сега чуваме, че има само 500 хил. куб. метра.

В какъв срок е реалистично да се надяваме, че бихме могли да изградим алтернативни трасета за доставка на газ?

Година и половина, максимум две и то построявайки терминал за втечнен газ.