06.06.2011

Компании – членове на КРИБ получиха наградите за най-зелен бизнес в националната кампания "Зелена България"

На 6 юни 2011 г. – Световния ден на околната среда, Министерството на околната среда и водите награди победителите в кампанията "Зелена България", финансирана от Оперативна програма "Околна среда". В категорията за "Голям бизнес" министър Нона Караджова връчи отличия на "Кока Кола ХБК България" за цялостна политика по опазване на околна среда, на "Овергаз" – за многогодишната инициатива "Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца" и на "Белла България" – за възстановяване на опожарените гори в Родопите.

И трите компании са членове на КРИБ. Председателят на КРИБ Огнян Донев изпрати поздравителни адреси до наградените.

На церемонията бяха връчени и три специални награди. За инициатива, която засяга голям брой хора, приз заслужи "Макметал Холдинг" за ежегодните образователни еко-кампании в пресата, училищата и общините. OMV, член на КРИБ, беше отличена за инициативата "Mind the Gap", с която служителите на компанията се ангажират с решаването на екологични проблеми. "Холсим България", член на КРИБ, получи признание за възстановяване на екосистемите в бившите кариери на фирмата и за ландшафтното оформяне на циментовия завод в Бели извор.

В кампанията "Зелена България" на екоминистерството са взели участие над 75 фирми и бизнес организации. Кандидатурите на компаниите са оценявани от независима комисия, като сред водещите критерии на журито са били: основният предмет на компанията да не е свързан с дейности за опазване на околната среда, инициативата или проектът да са изцяло финансирани от компанията и да са по нейна идея, компанията да не е преставала да инвестира в опазване на околната среда, дори и в периода на икономическата криза. Кампанията ще продължи до края на годината в още две категории: за най-активна община по Оперативна програма "Околна среда" и за най-зелен град.