14.10.2021

KPИБ, БМГК и БФИЕК обсъдиха с премиера и министри мерки заради високите цени на тока за индустрията

„Всички знаят за големия проблем, с който се сблъсква българската индустрия с цените на електроенергията и на природния газ. Едва ли има някой от нашите колеги, който не се притеснява. Ние направихме куп предложения за излизане от кризата или за поне частично решаване на проблема в България. Факт е, че в определени моменти цените продължават да са най-високите в Европа”. 

Toвa ĸaзa пpeдceдaтeлят нa KPИБ Kиpил Дoмycчиeв cлeд cpeщa c министър-председателя Стефан Янев и с миниcтpитe нa eнepгeтиĸaтa, на иĸoнoмиĸaтa и на финaнcитe, проведена в Министреския съвет днec. B срещата yчacтвaxa oщe пpeдceдaтeлят нa Българската миннo-гeoлoжĸa ĸaмapa (БМГК) пpoф. Hиĸoлaй Bълĸaнoв и председателят на Бългapcĸaтa фeдepaция нa индycтpиaлнитe eнepгийни ĸoнcyмaтopи (БФИEK) Константин Стаменов.

По думите на Кирил Домусчиев цените за електроинтензивната електроенергия са „убийствени”, сравнено с тези в останалите европейски държави. „Да не говорим вече за САЩ и други държави по света, които са със силно развита икономика. По тази причина КРИБ, Минно-геоложката камара и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, където членуват голяма част от енергоинтензивните дружества в България, проведохме тази среща след отправено писмено предложение към министър-председателя и министъра на енергетиката”, добави председателят на КРИБ.

„Предложението на КРИБ е един хибриден модел, с който да се помогне на българската индустрия. Хибриден е защото, по настояване на работодателските организации, правителството определи, че ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители, но това не решава проблема на никого, не решава проблема на големите енергоинтензивни предприятия, където себестойността на електроенергията е важна част от себестойността на продукцията и пречат на нейната реализация и на износа”, добави още той.

Кирил Домусчиев обясни, че настояват да се пристъпи към подписването на двустранни договори с АЕЦ и НЕК на българските предприятия, които са в групата на енергоинтензивната индустрия. „Това е нещо, което до края на следващата седмица ние трябва да решим с юристи и със съответните експерти в тези работни групи. От страна на правителството ще бъде министърът на енергетиката, а от наша страна – председателят на БФИЕК Константин Стаменов. Да се надяваме, че ще даде добър резултат”, каза още той, като допълни, че проблемът е голям и няма как да се изчаква повече.

Според председателя на КРИБ не е нормално един голям завод, в който работят хиляди хора, да заплаща 500-600 лева сметка за базова електроенергия, а домакинство – 119 лева сметка за ток у дома. „При нас пирамидата е обърната обратно. Нека си има регулиран пазар, нека си има помощи за енергийно бедни, но както в цяла Европа, нашата енергоинтензивна индустрия трябва да има възможност да подписва двустранни договори за по-дълги периоди. Защото нито един производител не може да стои на пазара и да гадае каква ще е цената на електроенергията утре. При нас моделът е много сбъркан, това е причината да настояваме, както има регулиран пазар за гражданите, така и да има форма на двустранни договори, с които да работи енергоинтензивната индустрия, която е много стратегическа за държавата”, категоричен е Кирил Домусчиев.

Той обясни, че КРИБ ще препоръча на останалите работодателски организации да изчакат с протестните действия заради високите цени.

„Проведохме една среща, на която обсъдихме възможни мерки за излизане от ситуацията с цените на тока. В рамките на служебния кабинет, без да правим законодателни промени, да предприемем някакви резонни мерки, които да подпомогнат бизнеса в тази ситуация”, каза министърът на икономиката Даниела Везиева.