16.02.2016

КРИБ: Бежанската вълна е взривоопасна, правителството дава стабилност, трябва да сме единни като нация в такъв труден момент

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изрази пред премиера Бойко Борисов и част от министрите в кабинета подкрепата си, но срещу ангажимент за реформи в няколко ключови сектора в държавата. Това стана ясно по време на близо тричасова среща на членове на управителния съвет на КРИБ с премиера, която се проведе на 16 февруари в Министерски съвет.

„Ние в КРИБ смятаме, че обстановката около България е взривоопасна предвид рисковете с бежанската вълна следващите месеци и не е сега моментът всеки да дърпа чергата на своя страна и да клати правителството“, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. „Членовете на организацията призоваха всички да сме единни като нация в такъв труден момент. Изразихме подкрепата си за кабинета на Бойко Борисов, той извърши миналата година доста реформи и е показал, че дава стабилност. Днешната ни среща с него потвърди тези наши впечатления“, каза председателят на КРИБ.

Членовете на Управителния съвет на КРИБ обсъдиха няколко основни теми с министри от кабинета. Освен премиерът, в срещата участваха двамата вицепремиери Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, както и финансовият министър Владислав Горанов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Първата тема бе реформата в енергетиката. Представителите на КРИБ заявиха, че разчитат Бойко Борисов да подкрепи индустрията чрез пазарни цени на тока и газа и продължаване на реформата там. Очакваме от 1 април да бъде намалена таксата „задължение към обещството“, заяви Кирил Домусчиев, а през април да влезе в сила дългоочакваната наредба за компенсации на енергоемките индустриални производства. Ръководството на КРИБ заяви пред премиера и подкрепата си в борбата на правителството срещу сивата икономика и свеждането на сивия сектор до средноевропейски нива. Отчитаме добрите резултати от постъпления от акцизи, което показва значително намаляване на контрабандата, особено на цигари, заяви Кирил Домусчиев. Но все още България остава със сив сектор над 30 %, а в някои браншове като транспорт, туризъм, автосервизи делът му е над 50 %, отбеляза г-н Домусчиев.

"Правосъдната ни система не работи. Престъпниците се разхождат по улиците. Трябват реформи и в сектор "Сигурност", каза още председателят на КРИБ. Той обаче подчерта, че от КРИБ не искат оставката на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Преди време организацията излезе с такава декларация заради неразкритите убийства на двамата бизнесмени Веселин Стоименов и Александър Антов. „Надяваме се така, както хванаха стрелците по Алексей Петров, така да бъдат скоро разкрити и виновниците за убийството на Антов“, заяви Кирил Домусчиев.

КРИБ постави въпроса пред премиера и за липсата на шофьори в международния транспорт с искането в професионалните гимназии да бъде въведено обучението на шофьори на товарни автомобили. Ускоряването на издаването на сини карти за висококвалифицирани специалисти от страни извън ЕС също е проблем, поставен пред премиера и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, от чието ведомство зависи издаването на този документ. Обещахме си всеки месец УС на КРИБ да се среща с премиера и министри и да обсъжда важни за бизнеса и държавата проблеми, заяви Кирил Домусчиев.