09.12.2022

КРИБ: "Битката за България" е сега, бизнесът не се плаши от еврото

Въвеждането на еврото в България би имало само позитиви за българската икономика, а „кохортата“, която е против присъединяването на страната към еврозоната, няма никакви икономически и научно обосновани аргументи. Около това твърдение се обединиха лекторите – банкери, бивши и настоящи министри и хора от бизнеса по време на форума „България в Еврозоната – предимства и възможности“, организиран от КРИБ, Dir.bg и Агенцията за насърчаване на МСП, който се проведе на 9 декември в София.

Периодът, в който се намираме, го наричам "Битката за България". Това е по примера на "Битката за Британия" по време на Втората световна война. Така окачестви ситуацията за влизането на страната ни в Еврозоната изпълнителният директор и член на УС на КРИБ Евгений Иванов, който участва в панела „Еврозоната – увеличаване на доходите и ползите за бизнеса“ заедно с председателя на Българската минно-геоложка камара и заместник-председател на КРИБ проф. дтн Николай Вълканов, изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на МСП Бойко Таков, президентът на КНСБ Пламен Димитров, главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова и председателят на Икономически и социален съвет Зорница Русинова.

Според Евгений Иванов в момента България с единия крак е член на Еврозоната, като вече "държим тоягата, но не стигаме до морковите". "Как да правим монетарна политика, като не сме част от Еврозоната. Как да има политика по доходите, когато има рестрикции от страна на Валутния борд?", запита риторично аудиторията Иванов.

Според него в момента са нужни съмишленици, с чиято взаимопомощ да стигнем до правилното решение, до което може да се достигне с инструментите на убеждението и на демокрацията, и на истинската информация за ползите от Еврозоната. Той се запита и кой в момента има интерес да спре развитието на България в тази посока и категорично заяви, че няма светъл, отговорен бизнес, който да не иска да бъде част от този европейски клуб.

Единствено сивият бизнес не би желал да участва и тук е ролята на държавата да си свърши работата, за да подпомогне публичните финанси, категоричен бе изпълнителният директор на КРИБ. Според него сега е важно да се проведе правилна информационна кампания, благодарение на която да се убедят хората за ползите от приемането на еврото.

„В минерално-суровинната индустрия подготовката за еврозоната сме я направили отдавна. Ние отдавна се разплащаме с контрагентите си в евро. Заради това нашата индустрия има готовност за преминаване към еврото“. Това обясни проф. дтн Николай Вълканов, председател нa Cъвета на директорите нa "Mинcтpoй Xoлдинг" AД и пpeдceдaтeл нa Бългapcĸaтa миннo-гeoлoжĸa ĸaмapa, и посочи, че в отрасъла работят около 20 000 души, а 120 000 са съпътстващите, а средната заплата е над 3000 лева. Вълканов изтъкна, че секторът иска стабилност, спокойствие и стабилна банкова система, и той счита, че България има една от най-добрите банкови системи, затова секторът е постигнал този ръст до момента.

Според него е важна е грижата за работещите, а в минния бранш тя е на ниво. В момента социалната програма при различните дружества от сектора е голяма, има финансирани стажантски програми и се работи добре с университетите.

Конкретно в минерално-суровинната индустрия производителността бе увеличена сериозно в последните години. Бяха инвестирани 7 млрд. лева, а за 5 г. бе направена огромна модернизация, автоматизация и внедряване на нови технологии в сектора, сподели проф. Вълканов. Всичко това бе подкрепено и от синдикатите, защото дружествата в сектора имат подписан колективен трудов договор.

Въпросът със сивия сектор е огромен, но никой от политиците "не иска да слага пръст в раната, всеки го отбягва", а това е огромен бич за бизнеса и страната ни, обясни още председателят на Бългapcĸaтa миннo-гeoлoжĸa ĸaмapa.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че синдикатът е привърженик на това членство. Той коментира, че не се очаква да има проблем с инфлацията след приемането ни е еврозоната. В същото време доходите в тези държави, които са се присъединили вече, са се повишили след присъединяването им, затова синдикатът е привърженик на тази стъпка. Пламен Димитров обаче обърна внимание, че досега не е имало държава, която в деня на влизането да е имала под 500 евро минимална заплата.

Изпълнителният директор на "Пощенска банка" Петя Димитрова посочи, че банките са най-подготвени за влизането в еврозоната и факта, че страната ни е вече е част от банковия съюз. Банковият бизнес и система са най-добре капитализирани и ликвидни, и са дори на нива над средноевропейските. Големият въпрос пред банките е техническата готовност за влизането на страната ни в еврозоната. Тя обърна внимание, че процесът по техническата подготовка е не по-малко важен. Затова е важна датата, на която ще се приемат всички преподготвителни мерки, да се случат максимално бързо и да има време технически да бъдат готови. "Ние сме готови и считаме, че това е изключително важно и ще допринесе за много ползи не само за банките, но и за потребителите", заяви Димитрова.

Зорница Русинова, председател на Икономически и социален съвет, счита, че оттук нататък трябва да се приемат бързо политическите и техническите решения за влизането ни в еврозоната. Големият проблем обаче е, че заради липсата на информация голяма част от хората имат големи страхове. По думите на Русинова трябва да има яснота по отношение на потребителските въпроси и ясен ангажимент по отношение на нелоялните търговски практики.