15.06.2017

КРИБ: Бизнесът иска работници от чужбина

Специално послание към Форума от Еврокомисар Наврачич

Проблемът с работната сила е най-големият за България в този момент. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на форума "Да! На българската икономика" в София, в който участваха над 200 представители на бизнеса, членове на КРИБ. Първата за тази година дискусия от националната кампания на КРИБ и в. Стандарт бе посветена на проблема с липсата на кадри.

Кирил Домусчиев подчерта, че това не е проблем само у нас, а е валиден и за цяла Европа. "В България положението с квалифицираната работна ръка е бедствено. Такъв проблем има в цяла Европа, но при нас ситуацията е кризисна. Ако не бъдат взети мерки за решаване на този проблем, не виждам как ще се реализира този бленуван ръст в икономиката. Проблеми има и в образованието, които трябва да започнат да се решават", каза още той.

Председателят на КРИБ посочи и конкретен проблем пред бизнеса – невъзможността за осигуряване на работна сила от други страни. „България е разграден двор по отношение на изтичането на кадри, а от друга страна сме се заключили с 10 катинара по отношение на кадри от чужбина“, посочи още Домусчиев.

Той даде пример, че само през последните няколко години в Полша са ангажирани с работа 1,3 млн. украинци. "Защо там може, а в България не може", попита председателят на КРИБ и призова правителството и синдикатите да разгледат в дълбочина проблема.

В дискусията за работната сила и образованието активно участие взеха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, депутатът Красимир Велчев, министърът на икономиката Емил Караниколов, зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Специално послание към форума отправи еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич. Посланието бе представено на форума от изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов. „Бих искал да поздравя както Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), така и в. „Стандарт“ за инициативата да организирате широк публичен диалог за развитието на професионалното образование и обучение, както и за бъдещето на  работната сила в България“, се казва в посланието на еврокомисар Наврачич. „Недостигът на работна сила и несъответствието в уменията са неотложен проблем – както в България, така и е ЕС. Около 76 милиона души между 25 и 64-годишна възраст в Европа са с недостатъчна квалификация или нямат никаква квалификация. Освен това, въпреки постигнатият прогрес през последните години, около 11% от учениците в Европа излизат от образователната система без каквато и да е квалификация“, се казва в посланието. „Именно поради тази причина конференцията, организирана от вас, е много релевантна инициатива. Позволете ми да приветствам усилията на българското Министерство на образованието и науката да реформира образователната система и по-специално да развие професионалното образование и обучение, както и дуалното обучение. Ученето, базирано на работата, е начинът младите хора да развият своя потенциал, да придобият уменията, от които техните работодатели наистина се нуждаят и да изградят професионална идентичност. Това е от изключителна важност и съвсем естествено Европейската Комисия е готова да помогне на България в това начинание.Пожелавам успех на българския бизнес и правителството да намерят общи решения за проспериращо и плодотворно сътрудничество“, завършва специалното послание към форума на КРИБ и в. Стандарт от еврокомисар Наврачич.

Над 200 представители на бизнеса, членове на КРИБ, участваха в дискусията. Много от тях направиха препоръки, коментари и задодаха въпроси към представителите на правителството и парламента. Проф. Николай Вълканов – зам.председател на КРИБ, Стоян Ставрев – член на УС на КРИБ, Симеон Пешов, Бертрам Ролман, Радомир Чолаков и още много други представители на бизнеса направиха конкретни предложения за решаване на проблема с работната сила и за развитие на дулното образование.