01.12.2022

КРИБ е съорганизатор на конференция „България в Еврозоната – предимства и възможности“

На 9 декември 2022 г. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България-КРИБ съвместно с най-големия медиен портал в България ДИР.БГ и Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП организират конференция на тема „България в Еврозоната – предимства и  възможности”, която ще се проведе в София Ивент Център. Събитието ще събере на едно място институции, политици, представители на бизнеса, банките, на финансовия и на неправителствения сектор, експерти по темата.

Присъединяването на България към единната европейска валута е национално усилие, за което са нужни обществена енергия, подкрепа и обединение. Най-важното в процеса е доверието на българските граждани в еврото, а то може да бъде изградено само в открит диалог с институциите, политическите партии и европейските ни партньори. Хората искат да знаят какво ще се случи в периода на преход между националната и общата европейска валута. И, разбира се, как това ще се отрази на икономиката и покупателната способност на всички.

За да бъде спечелено доверието на гражданите, е много важно те да бъдат информирани, за да са спокойни за своите доходи и спестявания в условия на нарастваща инфлация, както и за съществуващите рискове. За тях специалистите ни уверяват, че ще имат краткотраен, ограничен ефект, свързан с размера и ръста на цените, но и придружени с нелоялни и спекулативни практики.

Добре е хората да знаят дали българската икономика ще бъде готова да функционира ефективно при новите регулаторни изисквания за държава членка на еврозоната от гледна точка на изпълнението на Маастрихтските критерии след членството ни във Валутен механизъм ІІ, известен повече като ЕРМ II. Важни са и поетите от страната ангажименти за макроикономическа стабилност, устойчивост на институциите и адаптиране на законодателната рамка.

Отговорите на всички тези въпроси за еврото ще можете да чуете по време на организираната от КРИБ, Dir.bg и Агенция за насърчаване на МСП  финансова конференция "България в Еврозоната – предимства и възможности". Събитието се очаква с голям интерес и от политиците, които могат да обяснят в детайли как ще се случва промяната, защото 2024 г. вече наближава. За открития диалог на финансовото събитие са поканени всички ангажирани хора с процеса за присъединяване към паричния съюз сега и в годините назад. Те могат да разкажат каква е подготовката на страната за влизането в паричния съюз, а експертите ще представят предимствата, възможностите и казусите, произтичащи от членството ни в еврозоната.

Форумът ще бъде открит от вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова. В откриващия панел управителят на БНБ г-н Димитър Радев, вицепремиерът по управление на европейските средства г-н Атанас Пеканов, министърът на финансите г-жа Росица Велкова-Желева ще представят готовността на страната ни да се присъедини към валутния съюз. Модератор на панела ще бъде г-н Илия Лингорски, член на Управителния съвет на БНБ.

Опитът в тези финансови трансформации е най-важен и заради това във втория панел ще говорят експертите. За процеса по приемане на еврото – подходящ опит и път напред, пред участниците във форума своята експертиза ще споделят заместник-управителят на Хърватската национална банка г-н Михаел Фауленд, председателят на УС на Словенската национална банка г-н Бостян Васле, директорът финансови пазари на Нидерландската национална банка г-н Ерд Хубен, както и директорът на Европейския отдел в МВФ г-н Алфред Камeр.

В третия панел „Еврозоната – перспективи за финансова стабилност и икономически растеж“ ключова роля ще имат финансистите и икономистите: г-н Владислав Горанов, министър на финансите във второто (2014 – 2017) и третото правителство (2017 – 2020) на Бойко Борисов; г-н Пламен Орешарски, министър-председател (2013-2014) и министър на финансите (2005-2009); г-н Драгомир Стойнев, народен представител, министър на икономиката и енергетиката (2013-2014); г-н Милен Велчев, министър на финансите (2001-2005). Всички те и сега са пряко заети с процесите по присъединяването на България към еврозоната. Модератор на панела е г-н Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003).

В последния панел „Еврозоната – увеличаване на доходите и ползите за бизнеса“ ще участват г-н Бойко Таков, изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на МСП; г-н Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на УС на КРИБ; г-н Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на Минстрой Холдинг АД и председател на Българската минно-геоложка камара; г-жа Зорница Русинова, председател на Икономически и социален съвет; г-н Пламен Димитров, президент на КНСБ и г-жа Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка. Модератор ще бъде г-жа София Касидова, ръководител на екип за стратегическо развитие, пазари и икономически анализи в ББР, зам.-министър на икономиката (2001-2003).

Трябва да се отбележи, че отговорите на въпросите за последиците от въвеждането на единната валута и митническия контрол са важни за България поради специфичното геополитическо разположение на страната. То се се свързва изграждане на устойчив модел на икономическо развитие, включително и за преките и косвени ефекти върху експортно ориентираните сектори и върху нетния износ на стоки и услуги, както и очакваните ефекти за бизнеса и новите пазарни възможности и кредитиране. Това са част от важните условия за успешното функциониране на икономиката в рамките на зоната на единната европейска валута. Важно е и България да има глас при вземането на ключови решения за развитието на единната валута занапред.

Партньори на събитието са Минстрой Холдинг АД, Съюзът на международните превозвачи, Пощенска банка, Асарел Медет АД, Аурубис България АД, Клийнтех България, Филип Морис България, Артекс Инженеринг АД, Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД и TollPass – Интелигентни трафик системи АД.

Медийни партньори са БНТ, БНР, bTV Media Group, Economic.bg, Bulgaria On Air, Euronews Bulgaria, сп. Мениджър и 3Е-News.net.