15.05.2017

КРИБ и Главният архитект в консенсус за ясни правила за развитието на София

Ясни правила за строителство обеща на бизнеса главният архитект на София Здравко Здравков. Това се случи по време на срещу между него и ръководството на най-голямата и влиятелна организация на работодателите и индустриалците в България – КРИБ. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че предприемачите също имат интерес да има ясна и точна нормативна уредба, с "ясни правила на играта", които са добри за правене на бизнес, а не просто рестриктивни.

"Искаме в София да има инвестиции и ние самите да инвестираме като за целта е важно да има инфраструктура, в която ние също да влагаме средства, както и да се приемат изисквания за участието на бизнеса", каза Кирил Домусчиев. Готови сме да споделим отговорност с общината за развитието на публичната среда при спазване на строги регламенти като бихме предложили да се предпиремат действия в тази насока, допълни председателят на КРИБ. Той благодари на кмета на София Йорданка Фандъкова, затова че изпълнява ангажиментите си към работодателите и първата голяма среща на арх. Здравков с бизнеса е с КРИБ.

Арх. Здравков обясни, че администрацията в града иска да постигне важните за бизнеса стабилност и сигурност и да изчистят пропуските в правилата, по които се строи в столицата. Въвеждането на единни правила ще стане с приемането на Закона за устройство и застрояване на Столична община. „Този път ще си напишем по-добре домашното, за да можем да внесем читав законопроект, който да бъде приет от 44-ото НС“, заяви главният архитект. Това ще бъде направено заедно с професионалните и работодателските организации. По този начин ще се уреди и въпросът с намирането на подходящо място в града, където да се строят високи сгради, а не това да става безразборно, ще се уреди и начина на разрешаването им и ще се избегнат дупките в нормативната уредба, от които предприемачи се възползват, за да строят високи сгради. Арх. Здравков обеща, че до края на годината ще обвърже всички подробни устройствени планове с Географска информационна система-София.