27.04.2017

КРИБ и KOIMA подписаха Меморандум за сътрудничество

Възможността за привличане на инвеститори от Република Корея у нас беше обсъдена по време на международен Бизнес форум между български и корейски компании, организиран от Корейската асоциация на компаниите-вносители (KOIMA) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), който се проведе в София на 26 април т.г.

Председателят на KOIMA Мьонг-джин Шин и Димитър Димитров, зам.-председател на КРИБ, подписаха меморандум за сътрудничество. Документът очертава много нови хоризонти за сътрудничество в различни сектори на икономиката – селско стопанство, хранителна индустрия, машиностроене, фармацевтична индустрия, нови технологии.

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че българският бизнес търси възможност да увеличава експорта към Азия. През 2016 г. търговията между България и Република Корея достигна 201 млн. долара, което е увеличение от над 30% на годишна база, посочи той. Българският експорт към Корея достига 77,6 млн. долара, а вносът от Корея възлиза на 123 млн. долара за година, каза още зам.-министърът. По думите му българското правителство налага конкретни мерки за насърчаване на инвестициите като ускорено административно обслужване, финансова подкрепа за професионално обучение и други.  Освен това България прилага най-ниските данъчни ставки в ЕС 10% корпоративен данък.гария прилага най-ниските данъчни ставки в ЕС – 10% корпоративен данък.

Заместник-председателят на КРИБ Димитър Димитров очерта основните възможности за взаимно сътрудничество между КРИБ и КОИМА и подчерта, че в лицето на КРИБ партньорите и инвеститорите от  Република Корея могат да срещнат надежден партньор, обединяващ компании от всички сектори на българската икономика. С всички свои усилия и ресурси КРИБ ще подпомага съвместни инициативи, насочени към установяването и разширяването на взаимноизгодните връзки между бизнес средите на Република България и Република Корея.

Посланикът на Република Корея у нас Н.Пр. Шин Бунам подчерта, че Корея внася от България основно тъкани, зърнени продукти, продукти от тежкото промишлено строене. По думите му заради чистата природа на страната ни, много от продуктите на селскостопанския сектор на България представляват интерес за Корея – розово масло, мед, вино, кисело мляко.

Председателят на KOIMA Мьонг-джин Шин посочи, че България се слави с високи квалификации в областта на образованието и работната сила, дори и при ниски разходи в сравнение с други европейски страни.

Проведени бяха B2B срещи между представители на български комапнии, членуващи в КРИБ, и южнокорейските компании.

KOIMA е организация, в която членуват над 8000 южнокорейски компании-вносители и е създадена през 1970 г. Това е единствената организация в Република Корея, която има за цел да подпомага вноса от чужбина и играе много важна роля в насърчаването на търговията в страната.