07.04.2015

КРИБ и вестник „Стандарт” с 13 стъпки за ръст на икономиката

План за ръст на индустрията чертае кампанията „Да! На българската икономика”

13 ангажимента към бизнеса пое властта на 7 април 2015 г. Тогава в. „Стандарт”  и КРИБ събраха „на една маса” в зала „София” на Кемпински хотел Маринела София премиера Бойко Борисов, петима министри, над 100 крупни индустриалци, представители на браншови организации и медии. Близо три часа министърът на финансите Владислав Горанов, на икономиката – Божидар Лукарски, на енергетиката – Теменужка Петкова, на земеделието и храните – Десислава Танева и на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Московски, отговаряха на въпросите на бизнеса в България. Първият по рода си форум бе предаван пряко в ефира на телевизия Канал 3 и Радио К2.

По-евтин ток за бизнеса. Това бе големият успех на Първата национална дискусия в националната кампания „Да! На българската икономика”, която се провежда по инициатива на в. „Стандарт” и КРИБ. Премиерът Бойко Борисов лично разпореди на министрите на енергетиката и икономиката – Теменужка Петкова и Божидар Лукарски, по-бързо да възстановят т.нар. добавка "задължения към обществото" върху цената на тока за износ. Целта е да се създадат еднакви условия за българските компании с тези на конкурентните фирми от съседните страни, които купуват по-евтин ток от България.

Г-н Кирил Домусчиев, Председател на КРИБ, откри конференцията, посочвайки, че приоритет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ е насърчаването на производството на качествени и иновативни стоки и услуги, произведени в България. Крайно време е да се ориентираме към това, което носи растеж и добавена стойност, а не да се насърчава производството на принципа „по равно за всички”. Пазарната икономика не търпи такъв подход. В КРИБ членуват компании от всички сектори на икономиката, каза г-н Домусчиев. Ние не дискриминираме по отношение на собствеността на компанията – тя може да бъде както от България, така и чуждестранна или мултинационална собственост. Важното е, че процесът на производство е в България, че се плащат данъци, заплати и осигуровки в България, което прави стоката българска. Тази кръгла маса ще бъде само началото, предстоят и други със специализирана тематика. Важно е да има такива дискусии и такива кампании, защото само качественото и иновативното българско производство води до растеж на икономиката ни и до успешен износ за ЕС и трети страни, изтъкна в словото си Председателят на КРИБ.

Приемането на държавна стратегия за подкрепа на българската индустрия е голямата цел на кампанията "Да! На българската икономика”. Подкрепата е належаща, тъй като индустрията понася двоен удар – след финансовата криза и санкциите срещу Русия. Стабилността на отрасъла е определяща за растежа на икономиката. Инвестициите на индустриалците в България са и основна стъпка за намаляване на безработицата в страната и създаване на благоприятен климат за привличането на нови чужди капитали. Успешните политики, законодателни промени и управленски решения могат да бъдат направени само в пряк диалог между бизнеса и властта.

Цели на кампанията:

 • Да популяризира качественото производство в България, както и добрите производствени практики.
 • Да провокира „патриотичния избор” – да формира трайна култура у българите да купуват BG продукти, защото по този начин техните пари директно отиват за повишаване на БВП, за създаване на нови работни места, за инвестиции в България.
 • Да се поставят на масата проблемите на бизнеса в различни отрасли и да се помогне за разрешаването им, като се съдейства за по-добра координация с изпълнителната власт.
 • Да покаже перспективите пред българските износители и в непрекъснат диалог с бизнеса да се провеждат от институциите политики, свързани с активното насърчаване на експорта.

Ангажименти, поети от Бойко Борисов, министър-председател на Република България:

 • Нови, безмилостни удари по контрабандата.
 • Стратегия за минно-суровинната индустрия.

Ангажименти, поети от Теменужка Петкова, министър на енергетиката:

 • Намаляване на такса „дълг към обществото” в цената на тока за бизнеса.

Ангажименти, поети от Владислав Горанов, министър на финансите:

 1. Българската банка за развитие отпуска 300 млн. евро кредитна линия за иновации. Решението се взема с дата 7 април 2015 г.
 2. Продължаване на политиката за минимални изискуеми в ЕС нива на акциза.
 3. Разглеждане в срок на въпроса за държавна помощ за фермерите чрез намален акциз за земеделското горива.

Ангажименти, поети от Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията:

 • Действия за либерализация на режима с разрешителни за Турция.
 • Изтегляне за първата половина на годината на всички разрешителни, които по принцип са предвидени за втората.

Ангажименти, поети от Десислава Танева, министър на земеделието и храните:

 • Наши млекопреработватели ще получат държавна помощ за изложение по млекопреработване в САЩ.
 • Ускоряване на процедурите за достъп до китайския пазар.

Ангажименти, поети от Божидар Лукарски, министър на икономиката:

 • Индустриалните зони да са с достъп до мрежите за ток и газ.
 • Съкращаване на аташета, които са нефункционални и преместването им на стратегически места.
 • Търговски представителства там, където иска бизнесът.