14.08.2019

КРИБ иска строго законодателство срещу киберрекета

Необходимо е законодателство, което да сложи край на опитите да се решават финансови проблеми с рекет. Искаме законодателят да си свърши работата, което да накара хакери и такъв тип престъпници, да се замислят преди да посегнат на големия бизнес. Това каза изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов пред NOVA по повод на атаката на НАП и други подобни случаи.

"Проблемът с рекета на фирми е много голям. Ние го наричаме „Наглите 2”. В първия случай отново наши членове бяха мишена. Методите са горе-долу близки, но голямата разлика е в мащаба и засегнатите. Едно е семейството на бизнесмен и неговия личен бизнес, други е голяма финансова институция. За съжаление, ние се мъчим заедно да се опазим, но в конкретния случай с „Тад груп” вече е наболял проблема. При „Наглите” благодарим на тогавашното ръководство на МВР. Сега прокуратурата си свърши работата, но ще има следващ случай. Трябва да има законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофирмени финансови проблеми с рекет”, заяви той и допълни, че подобни случаи ще има и занапред.

Според Иванов има много примери в други страни, които можем да използваме относно киберсгиурността.  „Трябва а се предприемат редица действия,  за да стане от неизбежно – невъзжможо“, обясни той.

Иванов сподели, че работният му компютър е бил хакнат. „Излезе ми надпис да се обадя, за да си платя някаква сума. Нашите съмнения са, че това е процес. Отговорих им, че с терористи не преговарям. Това е терор. Това е точната дума. Те се опитваха да видят дали в компютъра ми има точна информация, която да струва пари и да се откупи. Същото е и с други наши членове”, добави той.

"В КРИБ търсим механизъм, който, докато  бъде изработено съответното законодателство, да намерим най-бързия път до компетентните органи, така че да си решаваме въпросите, преди да гръмне една или друга институци", поясни Иванов.

Цялото интервю на г-н Евгений Иванов по Нова ТВ можете да видите тук: http://bit.do/e4v9A