01.07.2007

КРИБ организира заключителната национална конференция от информационната кампания "Бъдете активни

В заключителната Национална конференция от информационната кампания "Бъдете активни", организирана от КРИБ, участваха премиерът Сергей Станишев, министърът на финансите Пламен Орешарски, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис, ръководители на управителните органи на оперативните програми и много представители на фирми, членове на КРИБ.

Премиерът Сергей Станишев заяви, че правителството ще търси максимална прозрачност на процедурите за усвояване на средствата от еврофондовете. Министър-председателят обеща, че ще има публичен достъп до всички документи, свързани с усвояването на средствата от Европейския съюз. Документацията на всеки проект, получил субсидия, ще бъде пазена в продължение на седем години.

Основният смисъл на информационната кампания "Бъдете активни" на Министерството на финансите е да даде възможно най-голяма и подредена информация на бенефициентите и да провокира техния интерес, заяви председателят на КРИБ Иво Прокопиев. Той допълни още, че това е първият проект, в който Министерството на финансите привлича като партньори представители на бизнеса. Според него не може да се очаква от всяка малка българска фирма да развие капацитет от експерти, които да създават европейски проекти. Собствен капацитет най-вероятно ще развият само най-големите икономически структури, които имат финансовата възможност за това, каза още Иво Прокопиев.

Специален закон, който да регламентира дейността на Насърчителна банка, ще бъде одобрен от правителството до края на юли и ще бъде внесен в Народното събрание през есента, каза министърът на финансите Пламен Орешарски. Значението на Насърчителна банка в процеса по усвояване на европейските Структурни и Кохезионен фондове е важно, защото представлява един от механизмите за мостово финансиране на проекти.

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис определи възможността България да усвои близо 7-те млрд.евро по 7-те оперативни програми като голямо предизвикателство. Той посочи Ирландия като пример за подражание при ефективното използване на средствата от ЕС. Хъмфрис поясни, че въпреки това на европейския отличник в усвояването на еврофондовете са били необходими близо десет години, за да се ориентира в процедурите и изискванията на Европейската комисия. България не разполага с това време и затова всички участници в процеса трябва да проявят активност и да реагират максимално бързо.

С организираната от КРИБ Национална конференция приключи семинарната част от кампанията "Бъдете активни".