18.08.2021

КРИБ получи специална награда по случай 30-годишния юбилей на Българската минно-геоложка камара

КРИБ бе отличена с  почетен знак за принос към минната индустрия по време на тържествено събрание, посветено на Деня на миньора и 30-годишния юбилей на Българската минно-геоложка камара (БМГК). Почетният знак, връчен от председателя на БМГК проф. дтн инж. Николай Вълканов, бе получен от името на КРИБ от заместник-председателя на Управителния съвет на КРИБ Иван Вутов.

КРИБ връчи на  БМГК поздравителен адрес по повод юбилея от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев. „За нас е чест, че БМГК, която успя да се наложи като браншова организация, отстояваща позициите си и защитаваща интересите на своите членове, чието мнение и становища са високо ценени от представителите на отговорните институции, не само членува в КРИБ, но е и дългогодишен член и заместник-председател на Управителния съвет“, се казва в поздравителния адрес.

На тържественото честване председателят на БМГК проф. дтн инж. Николай Вълканов представи обзорен доклад за състоянието на отрасъла през изминалата година, като изтъкна постиженията и успехите на бранша, въпреки трудната икономическа обстановка. „Добивната индустрия в България осигурява 5% от брутния вътрешен продукт и е двигател за доброто социално-икономическо развитие на редица региони. През 2020 г. страната ни запазва своето водещо място в европейската минерално-суровинна индустрия, нареждайки се на челните места по добив на мед и злато“, отчете в доклада си проф. Вълканов.

Президентът връчи на Българската минно-геоложка камара Почетен знак по повод 30-годишнината от нейното създаване и за големия й принос в минното дело.

Специални персонални награди получиха проф. дтн инж. Цоло Вутов като почетен председател на НТС по МДГМ и почетен член на Управителния съвет на БМГК, и проф. д-р инж. Любен Тотев, заместник-председател на БМГК и ректор на МГУ „Св. Иван Рилски“ в периода 2011 – 2019 г.

Националното честване на Деня на миньора по традиция се организира от Българската минно-геоложка камара на 18-ти август – денят на Успението на св. Иван Рилски.