24.06.2019

КРИБ проведе среща с г-н Кенеди Нунеш, председател на Националния съюз на държавните законодатели и законодателни органи UNALE и щатски депутат от щата Санта Катерина

На 20.06.2019 г. в централата на КРИБ в гр. София проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов, заместник-председател на УС на КРИБ, председател на Минно-геоложката камара в България и председател на Борда на директорите на Минстрой Холдинг АД и посланик Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на УС на КРИБ, се срещнаха с г-н Кенеди Нунеш, председател на Националния съюз на държавните законодатели и законодателни органи UNALE, щатски депутат от щата Санта Катерина /SC/ на Федеративна Република Бразилия и придружаващата го делегация.

В делегацията участваха депутати от щатските законодателни събрания на щатите Санта Катерина, Минас Жерайс, Баия, Мараняо, Токантинс, Пернамбуко и Параиба на Бразилия и г-н Ренато Русеф, почетен консул на Република България в гр. Бело оризонте, щат Минас Жерайс.

Проф. Николай Вълканов приветства г-н Нунеш и депутатите в делегацията, като изрази задоволство от инициативата за провеждане на срещата. Той подчерта, че в лицето на КРИБ, най-голямата национално представителна работодателска организация в България, бизнес средите в Бразилия ще срещнат надежден партньор, когато става дума за изграждане на взаимноизгодни бизнес отношения и за активна подкрепа на компании, които имат интерес да развиват своята дейност в нашата страна. 

Проф. Вълканов изтъкна, че КРИБ обединява компаниите, които произвеждат три-четвърти от БВП на България и осигуряват три-четвърти от износа на страната. В Конфедерацията членуват най-големите компании от всички сектори на икономиката и големите браншови камари в страната. Сред членовете на КРИБ са компаниите, които правят най-големите инвестиции в България, а също така активно инвестират в чужбина. Той изтъкна, че на председателя на КРИБ г-н Кирил Домусчиев бе връчена грамота за почетен гражданин на американския щат Небраска заради инвестициите, които прави там и работните места, които създава.  Проф. Вълканов посочи още, че членовете на КРИБ са само компании, които работят на светло, заплащат високо труда на своите служители и плащат осигуровки. Компании, които са в сивата икономика не могат да членуват в КРИБ. 

Проф. Вълканов изрази готовността на КРИБ за бъдещи съвместни инициативи и размяна на визити, насочени към установяването и разширяването на взаимноизгодните бизнес връзки и инвестиции, които да допринесат за развитието на икономиките на двете страни и в качеството си на председател на Минно-геоложката камара в България, обърна внимание на това, че Бразилия е страна,богата на минерали и представлява голям интерес за бизнеса в този сектор.

Г-н Кенеди Нунеш изтъкна, че Националният съюз на държавните законодатели и законодателни органи обединява депутати от законодателните събрания на щатско ниво, като целта на обединението е да подпомагат парламента и хората, които се занимават със законодателство. Той поясни, че всеки бразилски щат има свободата да развива своите отношения с други страни и посредством парадипломация се стреми да развива своя регион. Г-н Нунеш подчерта, че присъстващите делегати от Бразилия са депутати в законодателните събрания на щатско ниво, представляват своя щат, но също така те развиват и свой бизнес в различни сектори на икономиката – хранително-вкусовата промишленост,минно-добивната индустрия, здравеопазването, образованието, производството на електрическа енергия от ВЕИ, мебелната промишленост и много други.  

Той връчи официална покана за участие в 23-та Национална конференция на UNALE, която ще се проведев периода 20 – 22 ноември 2019 г. в гр. Коста ду Сауипе, щата Баия, като поясни, че форумът ще събере хора, които се занимават със законодателство, но паралелно ще се проведат и бизнес срещи. Това ще даде възможност на българските компании да осъществят директни контакти с партньори от Бразилия, но съща така да обсъдят въпроси от законодателен характер и в сферата на инвестициите.Повече информация за събитието може да бъде получена на интернет адрес: www.conferencia.org.br или чрез имейл juliana@unale.org.br . Г-н Нунеш изрази готовност да окаже пълно съдействие в организирането на директни срещи между българския и бразилския бизнес както по време на Конференцията, така и във всеки отделен щат при проявен интерес. 

В заключение на срещата, посланик Евгений Иванов подчерта, че взаимоотношенията на КРИБ с Бразилия датират още от 2003 година, когато е подписан меморандум между КРИБ и Съюза на работодателите на Сао Поуло . Той  изтъкна също, че по време на официалната визита на Президента на България г-н Росен Плевнелиев в Бразилия през 2016 г. КРИБ е имала свой представител, а така също и в делегацията, посрещнала г-жа Дилма Русеф през 2011 г. Не на последно място, г-н Иванов наблегна на важността на търговското споразумение между ЕС и МЕРКОСУР и изрази задоволство, че преговорите по подписването му почти са приключили, както информира Файненшъл Таймс. Споразумението ще допринесе за развитието на търговията между България и Бразилия, която е наш първостепенен търговски партньор в Латинска Америка.