19.02.2018

КРИБ проведе среща с премиера на Република Кабо Верде

На 19.02.2018 г. в централата на КРИБ в София г-н Стоян Ставрев, член на УС на КРИБ, се срещна с министър-председателя на Република Кабо Верде Н.П. Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва.

В делегацията, придружаваща министър-председателя на Кабо Верде, участваха Н. П. Луиш Филипе Тавареш, министър на външните работи и отбраната, и Жузе Филомено Диаш Монтейро, посланик на страната в Белгия и постоянен представител в ЕС. Делегацията бе придружавана от г-н Радослав Точев, почетен консул на Република Кабо Верде в Република България.

От страна на КРИБ в срещата взеха участие г-н Любомир Пейновски, председател на Клийнтех България и член на УС на Камарата на строителите в България, г-жа Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, г-н Бранимир Миланов и г-н Атанас Димитров, председатели на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Господин Стоян Ставрев подчерта, че в лицето на КРИБ представителите на бизнес средите на Кабо Верде могат да имат надежден партньор, обединяващ компании от всички сектори на българската икономика. Той изрази готовността на КРИБ за бъдещи съвместни инициативи и размяна на визити, насочени към установяването и разширяването на взаимноизгодните бизнес връзки, които да имат принос за развитието на икономиките на двете страни. Той постави въпроса за визовия режим на Кабо Верде, като изтъкна, че премахването на административните пречки ще допринесе за по-бързото развитие на възможностите за правене на бизнес както в туризма, така и в други сфери на икономиката.

Господин Стоян Ставрев изтъкна, че КРИБ разполага с необходимата експертиза по отношение на ефективното използване на европейските фондове, както и добър диалог с Европейските структури. В този смисъл Конфедерацията може съществено да подпомогне институциите на Кабо Верде като съдейства за установяване на по-добро сътрудничество във всички области  на взаимодействие с ЕС.

На срещата бяха обсъдени възможностите за развитието на двустранните отношения в индустриалния сектор, туризма, търговията, информационните технологии, енергетиката, строителството, морското дело и мореплаването.

Особено внимание бе отделено на сътрудничеството в сферата на туризма и строителството, като представителите на КРИБ очертаха основните пътища на взаимодействие за развитието на инвестициите в двете страни, както и в изграждане на необходимата институционална система и подкрепа. Представителите на българския туристически сектор заявиха категорично, че Кабо Верде заслужава цялото внимание и интерес като страна, предлагаща изключителни възможности за засилването на туристическия поток и за развитието на културния и исторически обмен между двете държави.

По отношение на сектора на строителството бе подчертано, че много български строителни компании вече имат дългогодишна и успешна история в реализирането на инфраструктурни проекти в Африка. Пристанищното и пътното строителство са основните направления в сектора, които представляват интерес за българските строителни компании.

Министър-председателят на Кабо Верде изтъкна, че страната e с голям потенциал  за развитие на индустриалния сектор, търговията и инвестициите. Тя предлага на чуждите инвеститори стабилна и предвидима среда без политически и социални рискове и привлекателна данъчна система. Господин Силва подчерта, че се подготвя споразумение за избягване на двойното данъчно облагане, както и законопроект за премахване на визите за европейските граждани, който е внесен в парламента и се очаква да влезе в сила още през месец май тази година. Той изрази надежда и готовност за развитие на бъдещо ползотворно сътрудничество с България и отправи покана за посещение на българска бизнес делегация в Кабо Верде.