14.12.2023

КРИБ се ангажира с високи ESG стандарти с учредяването на ESG комитет

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ потвърждава своя ангажимент към високите ESG стандарти с учредяването на ESG комитет към своя Управителен съвет. Това важно решение е в резултат на усилията на компаниите, които членуват в КРИБ, за постигане на по-високи стандарти на устойчивост и социална отговорност.

Въпреки че ESG принципите не са новост, те стават по-значими във времена, когато потребителите и инвеститорите все повече се ориентират към компании, които активно се стремят към устойчиви практики и отговорно поведение. Създаването на ESG комитет от страна на КРИБ е не само декларация за ангажимент към устойчивост и отговорност, но и практическа стъпка към внедряване на конкретни политики и стратегии, които ще насърчат бизнеса в постигането на своите цели в тези области.

Учредяването на комитета се проведе днес в централата на организацията. ESG комитетът бе подкрепен от над 50 представители на различни компании, опериращи в България и членове на КРИБ.

За председател на новата структура единодушно бе избран Боян Томов, управител на Бранд Медия България и собственик на първата в България платформа, която се занимава приоритетно с въпросите, свързани с екологичното, социално и корпоративното управление ESGnews.bg.

Зам.-председатели на комитета ще бъдат София Касидова (Българска банка за развитие), Камелия Славейкова (Шел България) и Марияна Хамънова (Клийнтех България).

ESG принципите се превърнаха в основен фокус за много компании в световен мащаб. В резултат на този тренд, много компании в България и по света активно търсят начини да внедрят ESG практики в своите бизнес стратегии. ESG комитетът ще работи за това да информира бизнеса за регулациите и новостите, свързани с устойчивото развитие, да подпомага МСП в тяхната трансформация чрез провеждането на обучения, семинари и инициативи, свързани с ESG практиките, както и да им даде възможност да разберат и прилагат по-ефективно принципите на устойчивостта в инвестиционните си стратегии.

Учредяването на ESG комитет от най-голямата работодателска организация в България е важна стъпка в приспособяването към съвременните изисквания за устойчивост и социална отговорност. Това демонстрира ангажимента на организацията към създаването на по-добро бъдеще и подчертава значението на ESG практиките за бизнеса.

Ето и компаниите, които участваха в учредяването на ESG комитета в КРИБ: Shell България; Yettel; VIVACOM; А1; Адвокатско дружество „Георгиев, Тодоров и Ко“, Сиела Норма, Хил Клиник и Ню Ай; Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България; Асоциацията на търговците на едра строителна техника – АТЕСТ; Аурубис България АД; Аутомотив Клъстер; Българска Болнична Асоциация; Билборд АД; Биовет АД; БМФ Порт Бургас; БТВ Медиа Груп ЕАД; Българска асоциация по рециклиране; Българска асоциация за лизинг; Българска банка за развитие (ББР); Българска Индустриална Бизнес Група ЕАД; Българска консултантска организация ЕООД (БКО); ВП Брандс Интернешънъл; ВУЗФ; Главболгарстрой Холдинг АД; ГЕД Груп Мениджмънт; Геотехмин ООД; Дженерали Застраховане АД; Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД; Еко Глоуб ООД; Елаците-Мед АД; Електрохолд България; ИНГ Банк; Камара на строителите в България; Каолин; Клийнтех България; Комсед; Конфиндустрия България; Марш ЕООД; Мастеркард; Медина Мед ООД; Мъни лийз ЕАД; ОББ АД; Ойрошпед АД; Първа Инвестиционна Банка (ПИБ); Юробанк България (Пощенска банка); Сименс България ЕООД ; Солвей Соди АД; ТАНГРА – АВ ООД; Тева Фарма ЕАД; Телематик Интерактив България АД; Томбоу; Филип Морис.