09.02.2017

КРИБ се срещна с премиера Герджиков

Служебният премиер проф. Огнян Герджиков и министри се срещнаха вчера с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и представители на бизнеса. "Икономиката е в основата на просперитета. Служебното правителство да е с по-кратък хоризонт на работа, ще се стреми към добро и ползотворно сътрудничество с бизнеса", обяви министър-председателят.

Двете страни обсъдиха политиките за стимулиране на родното производство. От КРИБ поставиха темата за липсата на достатъчно квалифицирани кадри в страната. Проф. Герджиков се съгласи, че трябва гъвкаво да се реши проблема. Според него дуалното образование е добра стъпка в тази посока.

Министър-председателят изтъкна, че се работи по изготвянето на механизъм за определяне на минималната работна заплата. Той изрази надежда, че ще бъде постигнато съгласие по темата.

КРИБ акцентираха върху българската енергетика. Бизнесът смята, че тя трябва да бъде конкурентоспособна, както и да се работи по интерконекторите със съседните страни. Министърът на енергетиката Николай Павлов изрази готовност за активен диалог с всички заинтересовани страни по важните за сектора проблеми, в частност износа на електроенергия.

Работодателите приветстваха и първите действия на служебния кабинет в сферата на здравеопазването.