24.10.2013

КРИБ участва в конференция за Трансатлантическото икономическо сътрудничество

Конференция на тема "Трансатлантическото икономическо сътрудничество за конкурентоспособност и растеж. Споразумението САЩ – ЕС за търговия и инвестиции: Българската перспектива" се проведе в София на 24 октомври 2013 г., организирана от Американската търговска камара в България.

Форумът дискутира напредъка в областта на трансатлантическото икономическо сътрудничество и преговорите за създаване на свободна търговска зона между САЩ и Европейския съюз. В конференцията взеха участие президентът Росен Плевнелиев, вицепремиерите Даниела Бобева и Зинаида Златанова, депутати, експерти на високо ниво от европейски и американски институции, дипломати и гости от международни компании.

Обсъдени бяха съществуващите търговски бариери и възможностите за трансатлантическо партньорство (ТАП), прозрачността и върховенството на закона като ключови фактори за отворен пазар и трансгранична търговия, както и предимствата, които бъдещото споразумение би донесло на САЩ и страните от ЕС. Споразумението ТТИП дава възможности за създаване на икономически просперитет едновременно за бизнеса и за гражданите. Европейската комисия предвижда, че един амбициозен проект от такъв мащаб би повишил брутния вътрешен продукт на европейската икономика с близо 119 милиарда годишно.

В заключителната част на конференцията панелист беше Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на УС на КРИБ. Той подчерта, че КРИБ вече на практика изпълнява трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между Европейския съюз и Съединените щати заедно със своите членове, които в огромната си част са компании от ТАП, а също заедно с Американската търговска камара в България като свой стратегически партньор.

""