21.06.2011

КРИБ участва в обсъждане на финансовия пакт на ЕС "Евро плюс"

Председателят на КРИБ Огнян Донев и изпълнителният директор Евгений Иванов взеха участие в среща, проведена на 21 юни в парламента, на която бе обсъден пакета от мерки за стабилизиране на икономиките в еврозоната "Евро плюс". Присъстваха президентът на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев, председателят на КНСБ Пламен Димитров, председателят на СДС Мартин Димитров, заместник-председателя на ДСБ Веселин Методиев и други.

Председателят на КРИБ Огнян Донев изрази принципна подкрепа към пакта "Евро плюс", но същевременно изказа опасения по повод участие в механизма за стабилност със средства. "За мен не става въпрос дали поемаме такъв ангажимент, защото по-скоро ние не сме в състояние да го поемем и изпълним", каза г-н Донев. Според него присъединяването към "Евро плюс" би отнело конкурентни преимущества на икономиката ни като ниското данъчно облагане. Има и риск за щета върху фиска, което би повишило данъчното бреме.

Ще сложи ризница на българския работник, ако наистина доходите бъдат обвързани с производителността на труда в пакта", каза председателят на КНСБ Пламен Димитров. За синдикатите е неприемливо и обвързването на пенсионната възраст с продължителността на живота.

България не трябва да ратифицира пакта, защото той означава най-бедните страни в ЕС да платят сметката на големите", заяви Мартин Димитров. Според него документът носи рискове за финансовия ни суверенитет. "Не може България да бъде гарант на 6 млрд. евро. Не може ЕС да решава каква пенсионна система да имаме, какви данъци да плащаме, какви да са доходите ни и как да се увеличават. Това е сгрешен модел, трябва да защитим националния си интерес", каза Мартин Димитров.

Официалният документ за създаването на "Евро плюс" бе подписан на среща на Европейския съвет на 25 март. Той включва 8 мерки за стабилизиране на европейските икономики. Присъединяване декларираха 17 страни, а 4 се отказаха. Това са Великобритания, Чехия, Унгария и Швеция.

""