27.05.2011

КРИБ участва в Софийската конференция за Европейските столици на културата

На 27 май 2011 г. София стана център на продължаващия консултативен процес относно бъдещето на Европейска столица на културата, започнат от Европейската комисия през миналата година.
Конференцията за Европейските столици на културата беше открита от министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на София Йорданка Фандъкова, посланика на Италия у нас Стефано Бенацо, депутата в ЕП Андрей Ковачев, представители на българските и италианските градове – кандидати за европейска столица на културата през 2019 г. За първи път София бе домакин на тази престижна международна инициатива, която събра водещи експерти и представители на българските градове кандидати – София, Варна, Велико Търново, Пловдив, Бургас и Русе, както и на Равена, Венеция, Генуа, Вроцлав, Архус, Копенхаген, Берлин, Авиньон, Милано, Белград.
Изпълнителният директор и член на УС на КРИБ Евгений Иванов участва в откриването и направи изказване в първия панел на конференцията, като изрази подкрепата на КРИБ в усилията на българските градове кандидати да се състезават за титлата "Европейска столица на културата" през 2019. Г-н Иванов . изтъкна партньорството между КРИБ и Столична община през последните години като пример за синергия между усилията на публичния и частния сектор в посока да бъдат гарантирани устойчивост на инвестициите и повишаване качеството на градската среда, на условията за живот и правене на бизнес.