10.10.2019

КРИБ връчи награди за "Социално отговорна компания – партньор на община" за първи път в област Стара Загора

На 9 октомври 2019 г. на тържествена церемония в зала „П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора за първи път бяха връчени наградите-грамоти на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) – „Гласът на българския бизнес” за „Социално отговорна компания – партньор на община” за изтеклата 2018 г. в област Стара Загора. Наградата е ежегодна и ще се връчва на официална церемония в гр. Стара Загора.

Инициативата бе осъществена съвместно с ръководствата на общините Гурково, Казанлък, Раднево и Стара Загора, номинирали за наградата компании, които работят на тяхна територия и имат изключително голям принос за развитието на корпоративната социална отговорност за 2018 г.  

Церемонията бе открита от председателя на КРИБ Стара Загора Стефан Шоселов, който подчерта, че  инициативата за социална отговорност на бизнеса е основна тема, която ще е водеща и през следващите години, а наградата за социална отговорност е знак за добрата работа и признание за  отличените фирми. Събитието също така е възможност водещи анализатори да представят пред заинтересованите страни информация относно очакванията и предизвикателствата пред бизнеса за следващата година. 

 Наградите на отличените компании връчи заместник-председателят на КРИБ проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов. Проф. Вълканов се обърна с кратко приветствие към участниците, като посочи колко е важно българският бизнес да бъде социално отговорен и да работи на светло с грижа за обществото, в т. ч. да подпомага младите хора в тяхното развитие и да съдейства за постигане на добро и качествено образование. Според него, поддържайки високи нива на заплащане и осигуряване върху пълния размер на възнаграждението, компаниите у нас ще могат да разчитат на компетентен и подготвен персонал. Той подчерта колко важно за общия напредък и за постигането на по-високо качеството на живот в страната е доброто сътрудничество между бизнеса и властта на всички нива.

Гости на церемонията бяха Димитър Драчев, заместник областен управител на област Стара Загора, Янчо Калоянов, ВрИД кмет на община Стара Загора, Иванка Сотирова, заместник-кмет на Стара Загора,  Даниела Коева, заместник-кмет на община Казанлък, Мария Илиева, ВрИД кмет на община Гурково, Васил Пеев, Главен секретар, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Теодора Ставрева, Директор на Дирекция „Маркетинг и инвестиционно обслужване“ на Българска агенция за инвестиции, Радослав Танев, Изпълнителен директор „Индустриална зона Загоре“ АД, Боян Стефов, Изпълнителен директор и ръководител на направление „Корпоративно банкиране“ на банка ДСК, Надя Данкинова, представляващ „Фонд за устойчиви градове“, проф. Наско Василев, заместник-ректор по административна, стопанска и информационна дейност на Тракийския университет, Георги Найденов, водещ икономист и анализатор. Сред гостите бяха и народият представител Радостин Танев, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, председателят на КРИБ Кърджали Лазар Попов, председателят на КРИБ Хасково Стефан Димитров, както и ръководители на регионални и общински структури в област Стара Загора.

Отличените фирми тази година са: Община Гурково: "Булметал", "Вигалекс", "Булгарпластик"; Община Казанлък: „Арсенал“ , „М+С Хидравлик“, „Капрони“; Община Раднево: „Дитсманн Енергоремонт Холдинг“;  Община Стара Загора: „Загорка“, Холдинг „Загора“, „Медина – Мед“, „Трейс Груп Холд“, „Си Би Ес“  и „Градус“.

Специални награди получиха: „Кастамону България“ за инвестиции в производствената дейност, „Мидалидаре естейт“, за инвестиции в производствената дейност и туризма. Награди за инвестиции и разширяване на производствения капацитет получиха и две неголеми компании „Системно интегриране“  и „Бъдещност“, но със сериозна заявка за бъдещо развитие. Техните награди-грамоти връчи Главният секретар на ИАНМСП Васил Пеев.

Специална награда бе връчена на Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора мандат 2015-2019 за създаване на благоприятна бизнес среда за развитие на икономиката в община Стара Загора.

Специален приз за добро партньорство и създаване на условия за развитие на туризма в региона  получи Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък мандат 2015-2019.

 Със специални награди бяха отличени двама от доайените преподаватели в България, създали десетки шампиони по физика и математика – Теодосий Теодосиев и Любомир Любенов. Грамоти получиха и децата, донесли престиж на страната и прославили я в различни международни научни форуми – диамантеният медалист и старозагорц Йоан Михайлов, роденият в Стара Загора, но учещ в София златен медалист Теодор Танков, както и и казанлъшките математически надежди Александър Проданов и Стилиян Иванов.

 С презентации по време на събитието се включиха Васил Пеев, Главен секретар на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Радослав Танев, изпълнителен директор на Индустриална зона „Загоре“, проф. Наско Василев, заместник-ректор по административна, стопанска и информационна дейност на Тракийския университет, Боян Стефов, изпълнителен директор и ръководител на направление „Корпоративно банкиране“ на банка ДСК , Теодора Ставрева, Директор на Дирекция „Маркетинг и инвестиционно облсужване“ на БАИ, Георги Найденов, водещ икономист и анализатор и Надя Данкинова, представляващ „Фонд за устойчиви градове“.

 Форумът бе закрит официално от председателя на КРИБ Стара Загора г-н Шоселов, който благодари на участници и гостите в събитието и призова всички институции да работят заедно с бизнеса за устойчивото развитие на региона.