08.05.2024

Microsoft подписва най-голямата досега сделка за премахване на въглерод

Microsoft и шведската енергийна компания Stockholm Exergi обявиха 10-годишно споразумение, предоставящо на Microsoft сертификати за отстраняване на над 3,3 милиона тона въглероден диоксид от планираната биоенергия на компанията с технология за улавяне и съхранение на въглерод BECCS във Вартан, Стокхолм, съобщава esgtoday.com.

Споразумението бележи най-голямата сделка за премахване на въглероден диоксид в света досега, твърдят от двете компании.

Заводът на Stockholm Exergi

Stockholm Exergi получи екологично разрешение за своето съоръжение BECCS по-рано тази година. Съоръжението има за цел да обедини базираната на биоенергия топлинна и електрическа централа, захранвана с остатъци от горското стопанство, дъскорезницата и производството на целулоза и хартия, с процес на улавяне и съхранение на въглерод, който улавя CO2 в димните газове на централата, охлажда го го и компресира в течна форма, за транспортиране и постоянно съхранение в седиментна основа под дъното на Северно море, където течният CO2 се минерализира с течение на времето.

Stockholm Exergi се стреми да вземе окончателно инвестиционно решение за завода BECCS през четвъртото тримесечие на 2024 г., като изграждането на единица за улавяне на въглерод, втечняване и междинно съхранение е планирано да започне през 2025 г. След като заработи, се очаква централата да улавя 800 000 тона въглероден диоксид годишно.

Компанията обяви, че възнамерява да потърси допълнителна държавна помощ и допълнителни частни сделки за премахване на въглерод чрез шведската програма за помощ за BECCS и да подпише допълнителни споразумения за премахване, надграждайки новата сделка с Microsoft, за да постигне финансово приключване на проекта.

Доставките на сертификати на Microsoft ще започнат през 2028 г. 

Очаква се доставките на сертификати за отстраняване на въглерод за Microsoft да започнат през 2028 г., а новото споразумение включва критерии за устойчиво снабдяване с горска биомаса, в допълнение към консервативното количествено определяне на нетните поглъщания и цялостно наблюдение, докладване и проверка (MRV).

Новото споразумение бележи най-новото от поредица сделки от страна на Microsoft за подкрепа и участие в пазара за премахване на въглероден диоксид. Те са част от инициативата на технологичния гигант да стане въглеродно неутрална компания до 2030 г. За тази цел Microsoft следва стратегия на първо място за намаляване, допълнена от изграждане на портфолио от споразумения за отстраняване на въглерод.

През последните няколко месеца Microsoft обяви поредица от сделки за премахване на въглерод, обхващащи широка гама от технологии и подходи, включително повторно залесяване, директно улавяне на въздух (DAC), премахване на въглероден диоксид в океана и проекти, базирани на биовъглен.

Използването на съществуващи електроцентрали на биомаса е решаваща първа стъпка към изграждането на капацитет за отстраняване на въглерод в световен мащаб. В този случай ние сме доволни от ефективността на оползотворяване на топлината от улавяне на въглероден диоксид и добавянето му към топлофикационни мрежи”, заяви Браян Марс, старши директор Енергия и премахване на въглерод в Microsoft.