31.05.2011

Министър-председателят Бойко Борисов откри високотехнологична инсталация в "Асарел Медет"

Високотехнологична инсталация за катодна мед беше открита от премиера Бойко Борисов в медодобивния гигант "Асарел медет", член на КРИБ. На 31 май 2011 г. бе даден старт и на още две нови съоръжения – поточна линия за транспортиране на скална маса и нова пречиствателна станция. Инвестициите в трите обекта са 150 млн. лв.

Инсталацията за екстракция и електролиза на катодна мед е единствената в страната и в нея са вложени 37 млн. лв., Съоръжението има годишен капацитет 1500 тона. Продуктът, произвеждан от него, е основна суровина за всички сфери на електрониката, машиностроенето, строителството, автомобилостроенето.

"В това предприятие има средна работна заплата от 2000 лв. До момента в него са вложени 500 млн. лв., а сега се инвестират още 150 млн. И всичко това е в реалния сектор", отбеляза премиерът.

Бойко Борисов получи грамота, миньорска лампа и икона от планински кристали на св. Иван Рилски от изпълнителния директор на "Асарел Медет" Лъчезар Цоцорков, който е и председател на УС на Балгарската минно-геоложка камера. Г-н Цоцорков обясни, че правителството на Борисов е първото от 20 години насам, приело идеята за създаване на национална стратегия за подземните богатства. Премиерът го увери, че и камарата, и лично той имат подкрепата на правителството.

Изпълнителният директор и член на УС на КРИБ Евгений Иванов връчи на г-н Цоцорков поздравителен адрес от председателя на КРИБ Огнян Донев, в който се казва: "За нас е чест, че компания като "Асарел Медет", която има значителен икономически принос за страната и действа като социално отговорен работодател, е член на КРИБ."

На събитието присъстваха и министърът на околната среда и водите Нона Караджова и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.