01.12.2015

Мистър и Мисис Икономика 2015 станаха Никола Добрев и Петя Димитрова

За първа година конкурсът  „Мистър и Мисис Икономика“ бе организиран от най-голямата работодателска и бизнес организация КРИБ и списание Икономика, а победителите бяха избрани от жури, съставено от членовете на Управителния съвет на КРИБ.

Оскарите на бизнеса бяха раздадени на бляскава церемония в хотел "Маринела" на 30 ноември. Сред официалните гости на Гала вечерта бяха министър-председателят на България Бойко Борисов, министрите Божидар Лукарски, Владислав Горанов, Десислава Танева и Ивайло Московски.

Председателят на Съвета на директорите на КЦМ 2000 Груп – инж. Никола Добрев е тазгодишният носител на наградата "Мистър Икономика". Наградата връчиха носителят на приза Мисис Икономика 2014 Боряна Манолова , главен изпълнителен директор на "Сименс България", и министър-председателят на България Бойко Борисов.  

Петя Димитрова, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Пощенска банка АД, стана "Мисис Икономика" 2015. Наградата бе връчена от миналогодишния победител в категория „Мистър Икономика“ Иван Папазов, изпълнителен директор на "Винпром Пещера",  и министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Победителите получиха статуетката "Рибарят и златната рибка", превърнала се в запазена марка на конкурса през годините, както и специална грамота.

„Днес присъждаме наградите на най-заслужилите в бизнеса у нас. Това са хората, които инвестират и създават работни места”. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, който откри конкурса „Мистър и Мисис Икономика 2015“. „Радвам се, че най-голямата работодателска организация в България, която произвежда над 3/4 от БВП на страната, вече е жури и определя победителите в конкурса „Мистър и Мисис Икономика”. Трябва да има колкото се може повече номинации, така че повече фирми да бъдат презентирани с техните постижения, които да бъдат оценявани обективно. Номинираните бяха избрани от УС на КРИБ, който се състои от 27 души, които представляват различни браншове и индустрии – хора с различни интереси, които гарантират безпристрастността на избора”, каза Кирил Домусчиев.

Освен Мистър и Мисис Икономика, награди получиха представители на бизнеса в още 8 категории. Бяха раздадени и три специални награди.

Наградата в категория "Индустрия" получи Светлин Стоянов, главен изпълнителен директор на МТГ – Делфин АД. Призът бе връчен от министъра на финансите Владислав Горанов.

В категория "Финанси и застраховане" бе отличен Борислав Тодоров, управител на Кюн Лизинг и Акорт ООД. Наградата му бе връчена от г-н Валентин Златев, член на Управителния съвет на КРИБ.

В категория "Подкрепа на стартиращ бизнес" бе отличен Ангел Геков, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българска банка за развитие. Той бе награден от Пламен Бобоков, член на Управителния съвет на КРИБ.

Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг", бе отличен в категория "ИКТ, аутсорсинг, бизнес услуги". Наградата в тази категория връчи господин Иван Вутов, заместник-председател на Управителния съвет на КРИБ

Победител в категорията "Търговия и услуги" стана Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Софарма Трейдинг". Той бе награден от професор доктор на техническите науки Николай Вълканов, носител на наградата "Мистър Икономика" за 2012 година.

Награда в категория "Земеделие и хранително-вкусова промишленост" получи Георги Милев, собственик на Елеа ЕООД. Наградата в тази категория връчи министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Компанията JobTiger пък бе отличена в категория "Най-добър старт в кариерата", като призът бе връчен от Огнян Донев, член на консултативния съвет на КРИБ и бивш председател на КРИБ. Наградата получи Светлозар Петров.

В категория "Логистика и транспорт" бе отличен Христо Христов, създател и изпълнителен директор на "Дискордиа" АД.

Със специална награда – почетния златен знак на КРИБ, бе отличен Светослав Глосов, Председател на Камарата на строителите в България. Отличието му бе връчено от Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на КРИБ.

Специална награда за цялостен принос към борбата със сивата икономика и усилията за създаване на безкасово общество получи  Артур Туремка, генерален мениджър на МастерКард за Балканите.

Специална награда "Партньор в бизнеса" бе дадена на Зарина Генчева, изпълнителен директор на "Метрореклама". Призът бе връчен от изпълнителния директор на "Медия Икономика България" Боян Томов.

За доброто настроение по време на церемонията на "Мистър и Мисис Икономика" 2015 се погрижиха Влади Ампов – Графа и Маги Алексиева – Мей.  Водещи на церемонията бяха познатите лица от ефира на БНТ – Радина Червенова и Спас Кьосев. Награждаването беше излъчено по БНТ, която бе медиен партньор на събитието.