07.12.2015

На дискусията на КРИБ и "Стандарт": Европари и сигурност събират кабинет и бизнес

Колко успешна ще бъде 2016 г. за европарите у нас. Това ще коментират днес еврокомисарят Кристалина Георгиева, икономическият екип на кабинета "Борисов" и над 140 бизнесмени. Точно в 9 ч започва форумът на "Стандарт" и КРИБ "Европейска България – стабилност и растеж". Той се провежда в зала "ЕFE" на Хотел Маринела София. Влиятелният вестник и най-авторитетната организация на индустриалците и работодателите у нас организират конференцията в рамките на кампанията си "ДА! На българската икономика".

Най-успешните банкери, топ 30 на българските компании, кметове, дипломати и министри ще коментират европарите с оглед на глобалните заплахи за сигурността, както и най-успешните методи да усвояване на евросредства. Бизнесът ще зададе своите въпроси на Кристалина Георгиева и министрите от кабинета, ще сподели трудностите и пречките, а кабинетът ще посочи приоритетите си.

Три медии ще предават на живо дебатите. Най-голямата дискусия между бизнеса и изпълнителната власт с участието и на вицепрезидента на ЕК ще се излъчва пряко в ефира на телевизия Канал 3, радио К2 и телевизия България он ер.
За първи път индустрията в България ще има възможността пряко да задава въпроси към г-жа Георгиева и да дава предложения и препоръки.

Ще бъдат ли пренасочвани пари от европейските програми за сигурността на Общността и ще се наложи ли плащането на допълнителна вноска към бюджета на ЕС заради завишените разходи за сигурност в ЕС, са основните въпроси. Предприемачите питат правителството и какви реформи задължително трябва да се направят през 2016 г., за не се стигне до орязване на финансирането през 2017 г.

КАКВО ОБЕЩА ВЛАСТТА

Бойко Борисов, премиер

ОБЕЩАНО

1. Нови, безмилостни удари по контрабандата

ИЗПЪЛНЕНО

* За горивата:
Цистерните с горива на фермерите с вместимост над 1000 литра от началото на декември вече са вързани дистанционно с НАП. Продажбите на горива се отчитат чрез електронни системи с фискална памет.

* За алкохола:
Домашна ракия от 2016 г. ще може да се вари само в казани с вместимост до 500 литра. По-големите ще трябва да се регистрират като производители на алкохол. Домашна ракия ще може да се вари от 1 юли до 31 декември. През останалото време 14 дни предварително ще се уведомява Агенция "Митници".

* За търговията:
Стартира данъчната лотария с касови бележки. За по-малко от месец сайтът на играта www.kasovbon.bg е посетен над 2,5 млн. пъти, регистрирани са 1,5 млн. касови бележки на стойност 20 млн. лв.

* За събирането на данъци и акцизи:
След засилените проверки и ревизии на НАП и Агенция "Митници" приходите от данъци и осигуровки в хазната нараснаха с 1,446 млрд. лв. (+7,5%) за първите 10 месеца на годината.

ОБЕЩАНО

2. Нови пазари за бизнеса

ИЗПЪЛНЕНО

* Катар
Българска делегация начело с Бойко Борисов посети Катар през май т.г. Премиерът предложи български строителни компании да участват в програмата за подготовката на световното първенство по футбол през 2022 г. Писмо за сътрудничество бе подписано между компаниите "Катаргаз" и "Булгаргаз". Пазар за агнешкото ни месо в Катар бе договорен по време на посещението.

*Китай
Правителствена делегация на България, водена от премиера, посети Китай. По време на визитата бяха договорени големи пазари за български плодове, зеленчуци и тютюн. Китайската страна прояви интерес към пристанищата ни, летища, както и възложи международни трасета. Договорени бяха инвестиции в IT технологиите и логистичните центрове в България.

ОБЕЩАНО

З. Стратегия за минно-добивната индустрия

ИЗПЪЛНЕНО

Приемането на стратегия за развитието на минно-суровинната индустрия отваря възможности за 4 млрд. лв. инвестиции в този сектор и увеличаване на заетостта с 50%.
Документът, който се подготвяше близо 5 г., най-после бе приет от правителството. 

Владислав Горанов, министър на финансите

ОБЕЩАНО

1. Продължаване на политиката за минимални изискуеми в ЕС нива на акциза.

ИЗПЪЛНЕНО

ОБЕЩАНО

2. Разглеждане в срок на въпроса за държавна помощ за фермерите чрез намален акциз за земеделското горива.

НЕИЗПЪЛНЕНО, В ПРОЦЕС НА ИЗПЪЛНЕНИЕ

Фермерите не можаха да ползват евтини горива тази година. В бюджета за 2016 г. обаче са предвидени 84 млн. лева за намален акциз на газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Чака се писмо от ЕК с уточняващи детайли по спецификата и техническите параметри на помощта.

ОБЕЩАНО

3. Премахване на недомислиците в данъчното законодателство флагът на България да стане предпочитан от корабособствениците. Почти всички кораби, собственост на български фирми, плават под малтийски и други "удобни" флагове.

НЕИЗПЪЛНЕНО

Теменужка Петкова, министър на енергетиката

ОБЕЩАНО

1. Възстановяване на добавката "Задължения към обществото" в цената на тока за износ.

НЕИЗПЪЛНЕНО

Българският бизнес продължава да плаща по-висока цена на енергията от колегите си в Турция и Гърция, което прави фирмите ни неконкурентоспособни.

ОБЕЩАНО

2. Намаляване на такса "Задължения към обществото" в цената на тока за бизнеса.

НЕИЗПЪЛНЕНО

Таксата беше намалена само с 1.07 лв. от 1 ноември, така че и до днес както бизнесът, така и домакинствата продължават да плащат по 36.83 лв. за всеки потребен мегаватчас електроенергия.

ОБЕЩАНО

3. Компенсации за големите индустриални предприятия заради зелената компонента в цената на електроенергията.

НЕИЗПЪЛНЕНО

И досега няма нотификация от ЕК дали това би била държавна помощ за индустрията, поради което Наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници, все още остава проект.

Ивайло Калфин, вицепремиер, министър на труда и социалната политика

ОБЕЩАНО

Да се намали бумащината при кандидатстването с проекти по новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"

ИЗПЪЛНЯВА СЕ

Въведе се електронно кандидатстване по програмата, намален е броят на документите и сроковете за оценка

ОБЕЩАНО

Държавата ще използва всички мерки, които биха създали интерес безработните да работят, а фирмите да ги наемат

ИЗПЪЛНЯВА СЕ ОТЧАСТИ

С новата ОП "Развитие на човешките ресурси" и с пари от бюджета има предприети редица мерки, с които се мотивират безработните младежи (и не само) да се регистрират в бюрата по труда и да повишават квалификацията си, за да си намерят работа. Но бизнесът все още се оплаква от липсата на кадри.

Тодор Танев, министър на образованието и науката

ОБЕЩАНО

1. Старт на дуалното обучение

ИЗПЪЛНЕНО

От тази година дуално обучение у нас стартира по три програми – швейцарска, австрийска и българска, финансирана от бизнеса в минно-добивната промишленост. В 11 и 12 клас учениците ще усвояват професията си в реална работна среда, като прекарват три дни на работното място.

ОБЕЩАНО

2. Бизнесът да пише учебните програми и планове

ИЗПЪЛНЕНО ОТЧАСТИ

Бизнесът участва в направата на учебните планове и програми там, където учениците ще учат дуално

ОБЕЩАНО

3. Създаване на професионални интегрални колежи между средното и висшето образование

В ПРОЦЕС НА ИЗПЪЛНЕНИЕ

В рамките на дискусията "Да! На българската икономика" в Бургас бе подписан първият меморандум за създаване на подобен колеж. Общо пет града са поискали да има такива интегрални колежи.

ОБЕЩАНО

4. Създаване на дирекция "Професионално образование" към МОН

НЕИЗПЪЛНЕНО

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие

ОБЕЩАНО

6 фонда за евтини заеми

ИЗПЪЛНЕНО

Правителството създаде 6 нови фонда, които да разпределят средствата от Брюксел, предвидени за финансов инженеринг. За факта, че бизнесът ще има финансова възвръщаемост, обясни регионалният министър Лиляна Павлова по време на третата национална дискусия "Да! На българската икономика", организирана от в. "Стандарт" и КРИБ в Стара Загора. 6-те фонда вече са факт и са под шапката на финансовото министерство и ресорния министър Владислав Горанов.

Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

ОБЕЩАНО

1. Действия за либерализация на режима за автомобилни преводи с Турция. Изтегляне за първата половина на годината на целия контингент разрешителни и договаряне на допълнителни разрешителни за втората половина.

НЕИЗПЪЛНЕНО

ОБЕЩАНО

2. Приравняване на режима на събиране и разходване на линейните кейови такси на пристанищата с национално значение, отдадени на концесия, към режима на пристанищата с регионално значение.

НЕИЗПЪЛНЕНО

ОБЕЩАНО

3. Подобряване на обслужването на бизнеса от страна на администрацията.

ИЗПЪЛНЯВА СЕ

Бяха въведени 69 електронни услуги за бизнеса в ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация", 16 от които – автоматизирани. През последните 4 месеца бяха пуснати и 11 е-услуги в ИА "Железопътна администрация", 9 е-услуги в ИА "Автомобилна администрация", като и 6 – в ИА "Морска администрация".

Десислава Танева, министър на земеделието и храните

ОБЕЩАНО

1. Наши млекопреработватели ще получат държавна помощ за участие в изложение в САЩ

ИЗПЪЛНЕНО

БГ млека и сирена бяха представени на "Fancy food" н САЩ. За първи път МЗХ подкрепи Националната асоциация на млекопреработвателите.

ОБЕЩАНО

2. Възможност за износ на наши агнета в Катар=

ИЗПЪЛНЯВА СЕ

Ресорният министър на Катар пристигна у нас. Бяха направени срещи с браншовите организации в животновъдството и плодове и зеленчуци. 12 фирми се обединиха в сдружение "Българско агне", а друга част направиха клъстер.
Бе учредена българо-катарска компания, която да гарантира за логистиката, сроковете и доставките на договорите, които ще се сключат между българските производители и катарските оператори на храни.

ОБЕЩАНО

3. Ускоряване на процедурите за достъп до китайския пазар

ИЗПЪЛНЯВА СЕ

22 процедури за одобрение на ветеринарни и фитосанитарни документи текат в момента. Последната се отнася до възможния износ на пресни плодове – череши, праскови и сливи. Очаква се да приключат процедурите за тютюн, фураж и фуражни добавки, както и тази за месо и месни продукти. Досега са приключили 3 процедури – за износ на царевица за зърно, риба и рибни продукти и люцерна. Очаква се разрешение за процедурата за износ на мляко и млечни продукти. Предвижда се отварянето на национални павилиони на България в свободните безмитни зони в основни търговски центрове в Китай. Първият такъв е открит в Ханджоу. През 2016 г. се готви голямо изложение в Китай с представяне на български продукти.

Божидар Лукарски, министър на икономиката

ОБЕЩАНО

1. Държавните индустриални зони да са с достъп до мрежите за ток и газ.

В ПРОЦЕС НА ИЗПЪЛНЕНИЕ

ОБЕЩАНО

2. Съкращаване на неефективните търговски представителства и разкриване на нови в държави, където бизнесът има интерес.

В ПРОЦЕС НА ИЗПЪЛНЕНИЕ

В момента се провежда атестация на търговските ни аташета и предстоят през 2016 г. промени. За новите дестинации се очаква бизнес организациите да поемат част от издръжката на търговските аташета.

Ивелина Василева, министър на екологията

ОБЕЩАНО

Да се реши проблемът с екотаксите за бизнеса в Кюстендил

ИЗПЪЛНЕНО