28.09.2015

Над 1200 посетители привлече инициативата „Европейски ден на минералите“ в България

Над 1200 посетители привлече инициативата „Европейски ден на минералите“ в България, която се проведе на 28 септември 2015 г. Домакин бе Национален музей „Земята и хората“. Национален координатор е Българската минно-геоложка камара.

Инициативата предложи съчетание между постоянна експозиция на Музея и Геоложкия кът за деца и възрастни със специалните кътове като „истински подземен рудник“, Къща на минералите, демонстрационни маси на руда, макети на минна техника и образци на минерали.

Малки и големи посетители получиха нови познания в своята виртуална разходка в Къщата на минералите (предоставена от „Каолин“ АД), чрез чиито истории узнаха за минералното богатство на България и широката употреба на минералите в нашето ежедневие и в индустрията. Чрез „докосване“ до познати предмети и уреди от бита, зрителят разбира повече за техния състав, свойства и за полезните подобрения в живота на съвременния човек. Нещо повече, темата за устойчивoтo развитие и добив бе обогатена с познания за опазването на околната среда от добивната промишленост, както и за личната отговорност на всеки човек за опазването на биоразнообразието, минералното разнобразие, въздуха, водата, почвите.

Посетителите успяха да влязат в „истински подземен рудник“. Инсталацията на Дънди Прешъс Металс Челопеч представи визуално и с мащаб условията и начина на добив на медно-златно-пиритни руди от високотехнологичния минен комплекс в с. Челопеч. Пресъздаването на атмосферата подпомогна разбирането как чрез технологиите полезните изкопаеми достигат до нас.

Чрез игри в Геоложкия кът на музея, деца и родители преоткриха разнообразието от полезни изкопаеми както у нас, така и на планетата Земя. За най-любознателните имаше подаръци от истински късове руда, добити от български компании, пъзели, книжки с гатанки, сувенири.

Всеки от гостите свободно можеше да избере коя част от постоянната експозиция да разгледа, да разговаря с уредниците в Музея, както и да се докосне до наличните експонати. Посещението през трите дни бе безплатно.

„Специален гост“ на събитието бе фотоизложбата „Знаете ли откъде идват предметите, които ни заобикалят?“ Тя показва добиваните от наши минни компании полезни изкопаеми, както и предмети, които са в края на веригата от добавена стойност, и които използваме в ежедневието си.

„С инициативи като тази, Българската минно-геоложка камара се стреми да достигне до по-широк кръг от заинтересовани страни. Така ние искаме да популяризираме важността и жизнената роля на минерално-суровинната индустрия на България за националната икономика и растеж.“ – каза инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на БМГК. „Преоткривайки света на минералите деца и възрастни могат да получат знания за важността на ресурсите, устойчивият им добив и ефективно използване. Благодарни сме на всеки от посетителите през тези три дни за техния интерес към нашата инициатива! Дано сме им били полезни.“