15.03.2022

Николай Вълканов: Няма да оставим бизнеса без компенсация за високата цена на електроенергията

„Ние няма да оставим бизнеса в тази обстановка без да продължим да компенсираме високата цена на електроенергията, защото според настоящото решение на Министерския съвет тя приключва на 30 март, но ние се разбрахме, че ще бъдe и за април“, каза в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви на 15 март Николай Вълканов, замeстник-председател на КРИБ.

Той допълни, че лично е поискал да се вдигне прагът, който е до 250 лв. и да стане до 300 лв. Коментарът му идва ден след среща на премиера и министри с представители на работодателски организации.

„Три часа продължи разговорът с правителството. Две са важните решения – енергийните помощи за бизнеса ще продължат и през април, а експерти на работодателски организации и Министерството на енергетиката започват утре консултации за методика за изработване на дългосрочни договори за покупка на електроенергия“, каза Николай Вълканов. Той допълни, че има чуваемост от правителството и че засега няма фалирали предприятия, членуващи в КРИБ.

„Много хора казват да спрем износа на енергия, аз казвам точно обратното – трябва да изнасяме електроенергия, защото имаме излишък. Излишната електроенергия, която се продава скъпо, носи достатъчно количество пари, които компенсират бизнеса и отиват за покриване на други нужди и на бюджета“, посочи Николай Вълканов.

Целия разговор можете да видите тук