11.06.2018

Николай Вълканов: Няма образование без бизнес и обратно

Бизнесът трябва да намери мястото си в образованието, няма образование без бизнес. Във всеки ВУЗ има настоятелство с хора, готови да отдават, а не да присъстват фиктивно. В Минно-геоложкия университет хората в настоятелството дават. През лятото стотици студенти работят и получават заплати. Но не е лесно да убедиш работодател, че трябва да инвестира средства в образование. Това каза проф. дтн инж. Николай Вълканов, заместник-председател на КРИБ, председател на Съвета на директорите на "Минстрой Холдинг" АД, на националната конференция „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения”, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), списание „Икономика“, вестник „24 часа“ и Kmeta.bg.    

"Средното образование също очаква бизнеса. КРИБ на регионално ниво работи с местната власт. Дуалното обучение е добър пример – такива паралелки има в Пирдоп, Панагюрище и др. Ангажимент на бизнеса е да осигури стажове на младежите, да им осигури заплати, заедно с училищата и местната власт", посочи заместник-председателят на КРИБ.

Според него заплащането също е важно. "Много млади хора ни напускат заради заплащането. Неосигуряването върху реалното заплащане също ги отблъсква. Ако не получават адекватно заплащане, младите ни напускат. Трябва да им предложим добри условия на труд, съвременни технологии. В КРИБ няма организации, които не плащат заплати и осигуровки на своите хора. Държавата се прави от данъци, ако не ги плащаме няма как да има добра данъчна система и пенсионна реформа. У нас има добро законодателство, отлични са условията за бизнес. Уважението към труда на хората, създаването на добро заплащане ги кара да остават тук. Много специалисти ни напуснаха, но и много се връщат. В моята компания нямам проблем с работната ръка", каза проф. дтн инж. Николай Вълканов, заместник-председател на КРИБ.

Той бе категоричен, че КРИБ могат да са добър партньор на местната власт и правителството за разрешаване на проблема с липсата на кадри.