25.03.2020

Николай Вълканов: Правим всичко възможно, за да задържим служителите

Разпространението на коронавируса по света вече "заразява" и малкия, и големия бизнес. COVID-19 се очертава като една от най-големите заплахи за световната икономика и финансовите пазари, а ударът ще е подобен на този през 2008 г. В цялата вихрушка на бъдещата несигурност има и сектори, които търсят "лечението", а според собственика на „Минстрой Холдинг” АД, заместик-председател на КРИБ и председател на Българска минно-геоложка камара д.т.н.инж. Николай Вълканов, то е в намаляването на разходите и запазването на служителите.

Кризата по света се отрази по косвен начин на металургичната индустрия, тъй като произвеждаме цветни метали – олово, цинк, сребро, мед, злато, а цените им на Лондонската метална борса паднаха с по 40%. Това се случи, защото индустрията в Китай и Европа не работи, предимно автомобилната, която купува нашата продукция и това ни се отрази сериозно. Голяма част от нашата продукция отива за автомобилостроенето, а в Европа почти всички автомобилни заводи спряха работа. Това се отразява негативно и цените паднаха, защото няма никакъв пазар на метали.

По начало цената на металите е една синусоидата. Имахме същия спад през 2008-2009 г. Сега кризата е подобна на тази, която изживяхме тогава. Важното е да издържиш в тези моменти, да намалиш разходите – минали години правихме много големи инвестиции, сега ще се въздържим от тях и ще плащаме заплати и най-необходимите разходи за производство. Така се прави в нашата индустрия, когато цените са добри, инвестираме милиони, милиарди, а когато паднат – стискаме зъби, но важното е да си запазим хората.

В съседните държави, в които имаме бизнес, нещата стоят по същия начин. Това, което предприе българското правителство с въвеждането на извънредното положение преди две седмици, след нас го предприеха и в Македония, Косово, Сърбия. Няма разлика в ситуацията на Балканите. Съседните държави вървят доста след нас, но и те взимат същите мерки.

Да запазим служителите

Не сме съкращавали хора, издържаме. Плащаме заплати, без да има производство, но не знам докога ще издържим. Намалили сме другите разходи до минимум, плащаме заплатите, за да съхраняваме хората. Защото един миньор се изгражда много трудно и ако го пуснеш сега, след време няма да го намериш. Поемаме 100% от заплатите на служителите си и засега се стараем да се справяме сами.

Правителството има много други грижи в момента с плащане на заплати. Виждам, че на трудовата борса излязоха доста хора от секторите туризъм, транспорт и други отрасли. Според мен мерките на държавата спрямо бизнеса са достатъчни и добри. Ние сме дали мнението си в съставянето на мерките и те са правилни и дано всички ги разберат – те не са за една седмица, за един месец, а могат да продължат много по-дълго време и трябва да бъдем готови за дългосрочна "война" с невидим противник.

Правим всичко възможно като Управителен съвет на Минната камара и като отделни собственици на предприятия да комуникираме помежду си и да запазим хората си, да издържим този период. В близко бъдеще не мисля, че ще се стигне до съкращаване на хора, тъй като един миньор се създава много трудно и с цената на всичко трябва да опитаме да го задържим. Има банки, има кредити, ще мислим и в тази посока, за да можем да плащаме заплати.

В цялата система на "Минстрой", където работят 4000 човека, няма нито един разболял се, а в цялата системата на минната индустрия, където са над 25 хил. човека, също няма. Трябва да бъдем единни и сплотени в тези трудни времена.

Цялото участие в предаването "Още от деня" по БНТ може да видите на следния линк:

https://bnt1.bnt.bg/bg/a/pozitsiyata-na-biznesa-za-ikonomicheskite-merki-na-drzhavata