13.03.2019

Николай Вълканов: В България има отлични условия за бизнес

Заместник-председателят на КРИБ бе избран за „Инвеститор на годината“

Компаниите в България трябва да спрат да чакат добре подготвени кадри само от държавата, а да поемат инициативата и да предложат повече стажове за студентите и повече възможности за обучение на учениците по системата за дуално образование. Това каза заместник-председателят на КРИБ, председател на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг“ АД и председател на Българска минно-геоложка камара проф. дтн инж. Николай Вълканов в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и „Канал 3“.

„Образованието ми е любима тема и правя много за нея. В „Минстрой“ дадохме 20 стипендии за Минно-геоложкия университет и осигуряваме стажове. 25 студенти работят в „Горубсо – Мадан“ и учат в Минно-геоложкия университет, а в техникума в Мадан има 100 деца, които учат минно дело“, заяви той.

По думите му е крайно време бизнесът да се отвори към обучението, да стане водеща фигура в тази сфера. „Кирил Домусчиев като председател на КРИБ винаги е заставал зад тази идея, тя не е само моя идея, а на КРИБ като цял. Много се дразня, като се каже, че нямаме кадри и трябва да внесем. И като ги внесем, какво ще ги правим? Трябва да ги обучим, да им плащаме добре, защото иначе те пак ще си заминат“, каза Вълканов, който е и един от зам.-председателите на Управителния съвет на КРИБ. Именно затова според него е по-добре да се насърчават българите да остават в страната и да работят тук.

По думите му бизнес средата в България е отлична за всяка една компания, избрала да работи на светло. Единствен проблем е този с недостига на добре подготвени кадри, но той се решава с високи заплати, пълни осигуровки и добри условия на труд

„В България има отлични условия за правене на бизнес, защото има хубаво законодателство и само 10% корпоративен данък. Имаме отлична банкова система, имаме страшно много вътрешни ресурси, както и страшно много ресурси от европейски фондове. Инвестира се сериозно в иновации, най-вече в добре работещите фирми. Тези благоприятни условия важат за всички, които искат да работят на светло“, каза Вълканов.

Той даде за пример „Минстрой“, където по думите му в момента работят 4000 души, а освен това постоянно има желаещи да постъпят на работа там. Именно задържането на кадрите и постоянното привличане на нови е най-важното и се случва с плащане на добри, европейски, заплати, с осигуряване на пълната сума на заплатата и с осигуряване на добри условия на труд, е мнението на председателя на Българска минно-геоложка камара.

Вълканов подчерта, че именно доброто плащане и работата на светло могат да гарантират успеха на компаниите в България. Той напомни, че преди около две години е коментирал, че страната ни не е най-бедната в ЕС, а тази с най-много укрити доходи. „Сега, две години по-късно се оказва, че съм бил прав“, добави председателят на Българска минно-геоложка камара, припомняйки думите на финансовия министър Владислав Горанов от преди четири дни, че търговците в България укриват по около 500 млн. лв. на година.

По темата за промените в Закона за горивата Вълканов каза, че въпреки излизането на Българската петролна и газова асоциация от КРИБ, той няма проблем с председателя на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев, с когото са обсъждали реформите при горивата от средата на миналата година. „От минната индустрия поискахме три конкретни неща – в концесионната ни площ да имаме ведомствени бензиностанции; да имаме кола, с която да зарежда нашите обекти (нашите машини са тежки, имаме под земята над 300 от тях); и да можем да зареждаме с гориво нашите подизпълнители в нашата концесионна площ“, обясни председателят на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг“. По думите му тези искания вече са вписани в Закона за горивата, който се планира да влезе в сила от 1 юли тази година.

Линк към цялото участие на Николай Вълканов в предаването на Илиана Беновска:

https://www.youtube.com/watch?v=3X6Wgq-sHyw