17.11.2010

Новият посланик на Япония в България направи посещение в централата на КРИБ

Новият посланик на Япония в България Н.Пр. Макото Ито направи посещение на вежливост в централата на КРИБ на 17 ноември 2010 г.
Председателят на КРИБ г-н Огнян Донев запозна посланик Ито с целите и дейността на КРИБ като най-голямата работодателска организация в България, която обединява над 10 хил. работодатели, които осигуряват работа на над 700 хил. служители.  "През настоящата година нашите компании ще създадат две трети от БВП и в голяма степен успяха да съхранят работните места", каза председателят на КРИБ. Той представи накратко и резултатите от проведената на 16 ноември 2010 г. среща на бизнеса с правителството, организирана от КРИБ и в. Капитал. Г-н Донев изрази признателност за помощта и подкрепата, която Япония е оказвала на България през годините на прехода към пазарна икономика.
Н. Пр. Макото Ито благодари за възможността да се запознае с новото ръководство на КРИБ и богатата дейност на организация. Той помоли да бъде информиран относно позицията на КРИБ по предстоящото ново законодателство, свързано с възобновяемите енергийни източници и посочи, че японските компании имат много голям интерес от инвестиции във вятърни и слънчеви централи. Други сектори, към които проявяват готовност за инвестиране японските фирми, са селското стопанство и туризмът, посочи японският посланик.
В срещата участва заместник-председателят на КРИБ г-н Петко Димитров.
Двете страни се договориха регулярно да обменят идеи за бизнес сътрудничество.