16.09.2019

Открит бе новият завод на „Биовет“ – най-модерният в ЕС

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, на трима министри и на много депутати „Биовет“ откри най-голямата си инвестиция в производството на ветеринарни и фармацевтични продукти. Новият завод в Пещера е финансиран по Плана „Юнкер“ и е изграден според последните технологии в сектора. Общата стойност на инвестицията е над 150 млн. евро, като 100 млн. евро са от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Основният обект представлява цех за ферментация за производство на лекарства за животни с обем 3500 куб.м и е най-голямата подобна инсталация в европейска държава.

„Радвам се, че след година и половина усилен труд на строители, проектанти, архитекти, на колегите от „Биовет“, успяхме да стигнем до днес и официално да открием най-голямата инвестиция, която сме правили досега. Това е едно много сложно съоръжение, което в момента е и най-голямата инвестиция в този тип производство в ЕС“, каза председателят на КРИБ и председател на Надзорния съвет на „Биовет“ Кирил Домусчиев.

Той изтъкна, че със сегашната инвестиция се продължава 60-годишната традиция в „Биовет“ да се работи на изключително високо ниво и да се създават само висококачествени продукти.

„Да, само 200 човека ще бъдат заети в новия завод, но става въпрос само за топ професионалисти – химици, биолози и инженери, с високо възнаграждение и високоефективно“, добави г-н Домусчиев.Той благодари на изпълнителния директор на компанията Ангел Желязков, който е сред основните „виновници“ тази инвестиция да бъде готова толкова бързо и така успешно.„Успяхме, защото го правихме заедно. Много се радвам, че с този инвестиционен проект спазихме фирмената философия – когато правим нова инвестиция, тя да е най-модерната в света. Спазваме принципите на висока производителност“, добави Желязков.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че 40 млн. лв. от цялата инвестиция са отишли за екология. Изградена е нова пречиствателна станция и много други съоръжения. „Преди мен дойде екоминистърът Нено Димов и провери пречиствателната станция. Той ми каза, затова и говоря така спокойно сега, че е направена по най-съвременния начин“, каза Борисов. Според него е много важно в тези региони, където е много трудно да се намерят инвеститори, да продължава да се развива икономиката по този начин.

„Въпреки че продукцията е за износ, заводът създава БВП, високи заплати и потребление и задържа хората тук. Не очаквах такава огромна мощност да се изгради само за година и половина“, добави премиерът.