14.05.2024

PepsiCo ще има първия си завод с нулеви нетни емисии до 2025 г.

Гигантът за храни и напитки PepsiCo обяви, че заводът за напитки в Северна Испания има за цел да стане първият завод на компанията в световен мащаб, който ще достигне нулеви нетни емисии до 2025 г.

Според PepsiCo, новото постижение е резултат от инвестиции в размер на 27 милиона евро в проекти за иновации и устойчивост в завода през последните пет години, в допълнение към проект за електрификация, фокусиран върху декарбонизацията на стойност 5 милиона евро, съобщава esgtoday.com.

Заводът в Алава

Заводът в Алава, провинция в Северна Испания, произвежда Pepsi, както и местните марки KAS и Bitter KAS. Централата използва електроенергия от възобновяеми източници от 2015 г., а новият проект за електрификация, който следва пилотна програма, сега ще замени останалия природен газ с електрическа енергия, което ще позволи 100% електрификация на съоръжението. Според PepsiCo електрификацията на операциите на завода ще елиминира 1849 тона CO2 годишно.

“Изключително съм горд, че нашият завод за напитки в Алава има за цел да стане първият в нашата компания в световен мащаб с нулеви нетни емисии през следващата година. Тази брилянтна новина съвпада с една много специална дата за нас, нашата 50-та годишнина. Наясно сме, че все още имаме да извървим дълъг път, за да декарбонизираме цялата ни верига на стойността и, за да го направим, се надяваме да можем да разчитаме на максималното сътрудничество на всички наши партньори”, заяви Пол Кодина, генерален мениджър на PepsiCo в Югозападна Европа.

Устойчивата стратегия на PepsiCo

Новото постижение следва стартирането през 2021 г. от PepsiCo на всеобхватната рамка за устойчивост pep+, обхващаща широк набор от ESG инициативи в селскостопанските практики, климата, водата и устойчивостта на опаковките и здравето на потребителите. Компанията си е поставила цели за устойчивост, включително постигане на нетни нулеви емисии до 2040 г. и положително отношение към водата до 2030 г.

В Испания компанията пусна 100% рециклирани пластмасови бутилки в цялата си гама Pepsi през 2021 г., в допълнение към ново картонено решение за групиране на кутии. През 2022 г. PepsiCo също обяви сделка с Iberdola за източник на възобновяема енергия за захранване на 100% от своите обекти в Испания и Португалия.

През 2023 г. PepsiCo откри завод на стойност 300 милиона евро в Полша, описан от компанията като най-зелената фабрика в Европа, включваща възобновяема енергия за операции и серия от мерки за кръгова икономика за намаляване на разхищението на вода и за справяне с предизвикателствата на глобалната хранителна система. Заводът Środa Śląska се очаква да бъде климатично неутрален до 2035 г.

“Като една от най-големите компании за храни и напитки в света, ние знаем, че имаме критична роля в справянето с изменението на климата. Заводът в Испания е доказателство за решимостта ни да преминем към нетна нула в цялата ни верига на стойността, ключов елемент към по-устойчиво бъдеще за нашата планета и хората”, казва Арчана Джаганатан, главен директор по устойчивост, PepsiCo Europe.