29.03.2024

Persefoni пуска безплатно решение за измерване и докладване на емисии

Платформата за отчетност Persefoni пусна нов безплатен инструмент, даващ възможност на компаниите да измерват и разкриват своите емисии на парникови газове, съобщава esgtoday.com.

Стартирала през 2020 г., SaaS платформата на Persefoni позволява на компаниите и институционалните инвеститори да измерват, анализират, планират, прогнозират и докладват за своя въглероден отпечатък.

Новото безплатно решение може да помогне на компаниите да се справят със задължителните изисквания за големите предприятия да събират и оповеставят данни за своята верига на доставки, или емисиите от Обхват 3.

Въглеродните отпечатъци са предназначени да бъдат споделяни и трябва да е лесно и безплатно. Независимо дали споделяте отпечатъка си вътрешно или с външни доставчици, инвеститори, регулатори или обществеността, крайната полза е използването на по-точни и пълни данни за стимулиране на по-добро вземане на решения”, коментира Кентаро Кавамори, главен изпълнителен директор и съосновател на Persefoni.

Новият инструмент предоставя цялостно решение за създаване на точни въглеродни отпечатъци

Той функционира подобно на интуитивния самонасочващ се софтуер като TurboTax, което позволява на бизнеса да събира, идентифицира и разкрива цялостен отпечатък на емисиите.

Инструментът води потребителите през процеса въз основа на фактори като тяхната индустрия, местоположение и оперативен мащаб и динамично се адаптира, поставяйки нови запитвания, изградени на базата на по-ранни отговори.

Въпреки че Pro може да представлява кулминацията на много години развитие и постижения в AI, включително собствени, усъвършенствани GPT модели, това е само първата стъпка в този процес. Преди лятото ще пуснем допълнително регулаторно отчитане с едно кликване, разширени изчисления и още GPT функции. Материалните мрежови ефекти са отключени сега, когато данните за емисиите станаха по-лесни за събиране, управление и споделяне”, казва още Кавамори.