07.06.2018

Пивоварни отварят врати, за да представят производствения си процес

Проведе се първият тур от Националната бирена академия

Какви са спецификите на пивопроизводството, как технолозите приготвят кехлибарената напитка и какви са новостите в бранша, бяха само част от темите по време на първия тур от Националната бирена академия. Инициативата на Съюза на пивоварите в България стартира от великотърновската пивоварна Бритос в навечерието на 6-ия й рожден ден. Медии и гости, наблюдаваха отблизо производствения процес, въведените иновации и добрите практики в производството.

Бритос е независима, семейна пивоварна, открита през 2012 година в гр. Велико Търново, в сътрудничество с Берлинския Институт по Пивото – VLB, който отговаря за контрола на качеството в пивоварната. Фабриката е изградена само за осем месеца, а инвестицията е над 20 млн. лв. Разположена е на 13 декара, а инсталацията е едно от най-модерните и високотехнологични съоръжения на Балканския полуостров. Днес само 36 човека произвеждат годишно около 190 000 хектолитра бира, което е почти двойно по-високо от средната производителност на пиво в Европа.

 „Постоянно инвестираме в нови машини, имаме и нова линия за стъкло. Безкомпромисното качество и уникалните рецепти, които сами създаваме са най-голямото ни оръжие в бизнеса.“ , коментира Христо Попов, изпълнителен директор на пивоварната.

Основният бранд на компанията – Бритос, се предлага в търговската мрежа в цялата страна, но има най-силно присъствие в Гърция и Кипър. Новата разновидност Бритос опушена  е отличена със златен медал през 2017 г. от най-авторитетната в света класация за качество Mond Selection в Брюксел. Горещата новина от вчера е, че стартира производството на новото пиво Hoppy Blond, което гостуващите медии на събитието имаха удоволствието да опитат първи.

Медиите бяха запознати в дълбочина с цялостния процес на производство от собствениците на компанията семейство Габриела и Христо Попови, както и от главния оперативен директор Антон Ненов, който има рекорден 40 годишен опит в пивоварната индустрия. Характерно за Бритос е, че всички нива от производството са в една сграда като всички процеси са напълно автоматизирани. Оборудването е от най-висок клас и е доставено  от Германия и Белгия. Процесът минава през смилане на малца, майшуване, изцеждане и варене, ферментация и отлежаване, филтрация, успокояване на пивото и накрая бутилиране като всички операции са под един покрив. Тази цялостност дава възможност за пълен контрол върху качеството и увереност в безупречните характеристики на крайния продукт.

След Бритос, в рамките на Националната бирена академия ще бъдат посетени още няколко от пивоварните компании в страната. Целта на инициативата е да покаже пред широката общественост и любителите на бирата производствения процес, новите технологии – машини, бутилиращи линии, опаковки и екосъобразни практики, иновациите, както и стриктните процедури, благодарение на които крайния продукт е висококачествен и успешен на пазара.

„Кредото на пивоварната индустрия е “Гордеем се да сме прозрачни”. То е израз на желанието ни да представяме пълна информация, както за съставките и хранителната стойност на бирата, така и за производствения процес в реални условия. Посещенията на медиите по пивоварните са част от инициативата в тази посока.“, беше категорична Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.

Зад всяка иновация стоят сериозни вложения и високите компетенции на човешките ресурси в пивоварната индустрия. През миналата година капиталовите инвестиции в бранша надхвърлят 41 милиона лева; произведени са над 5 милиона хектолитра пиво, а платеният акциз е 80 милиона лева. Общо членовете на Съюза на пивоварите произвеждат 98-99% от бирата в страната.

 

За Съюза на пивоварите в България:

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната „Болярка – ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг  България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ЕООД  и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

За повече информация моля вж. www.pivovari.com

За контакти:

Милица Крайнова
Агенция Knowbox
М: +359 888 47 46 46;
Е-mail: militza.kraynova@knowbox.bg

Съюз на пивоварите в България
Тел: 02/ 989 40 24
E-mail: ubb@i-n.net