08.12.2020

Пощенска банка се включи в гаранционните програми JEREMIE и COSME на Европейския инвестиционен фонд

Чрез участието си в програмите банката ще предложи допълнителни антикризисни инструменти на своите бизнес клиенти

Пощенска банка подписа споразумения с Европейския инвестиционен фонд за участие в гаранционните програми JEREMIE и COSME, които ще позволят на банката да подкрепи ликвидните нужди и проекти на микро-, малки и средни предприятия в настоящата предизвикателна икономическа среда.

По инструмента JEREMIE общият размер на портфейла от финансирани трансакции е 75 млн. евро. Максималният размер на всяка трансакция е до 3 млн. евро за оборотни нужди или търговско финансиране под формата на банкови гаранции, акредитиви и факторинг. Клиентите ползват финансово предимство от намаление на изискванията за обезпечение и намаление на разходите за финансиране (лихвени нива, такси и комисиони).

Периодът, в който предприятията ще могат да се възползват от този тип гаранционен инструмент и да сключват кредити, документарни трансакции или факторинг, е 36 месеца.

Програмата JEREMIE е отворена за участие на компании от всички сектори (без първични земеделски производители), като е допустимо кандидатстването както на малки и средни предприятия с персонал до 250 души и годишен оборот до 97.5 млн. лв., така и на по-големи фирми, т.нар. small mid-caps, с персонал до 500 души.

Гаранционната програма COSME, по която Пощенска банка става партньор, дава възможност за участие на малки и средни предприятия, включително и на start-up компании с оперативна история до 1 година. Срокът за включване в гаранционната схема е 36 месеца, като клиентите могат да се възползват от значително облекчените изисквания за обезпечение за кредити за оборотни или инвестиционни нужди. Максималният обем на портфейла от кредити, който може да бъде формиран по програмата, е 71.6 млн. евро.

„Инструментите за гарантиране на заеми доказаха своята ефективност като мярка в подкрепа на спешните нужди от ликвидност на частния сектор и за Пощенска банка е изключително важно да се включи като партньор на бизнеса в настоящата ситуация. Участието ни в двете програми е поредната стъпка, с която показваме, че стоим плътно до своите клиенти и техните потребности дори в трудни моменти, а така също и че активно подкрепяме мерките за справяне с последиците от пандемията COVID-19“, посочват от Пощенска банка.

Повече информация за предлаганите бизнес продукти можете да научите на www.postbank.bg

8 декември 2020