11.05.2017

Правителството и бизнесът дискутираха възможностите по плана „Юнкер“

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ, план Юнкер) дава големи възможности пред бизнеса у нас – около този извод се обединиха представителите на правителството, на бизнеса, на европейските институции и ръководителите на плана „Юнкер“ по време на конференция, организирана от г-жа Искра Михайлова – председател на Комисията по Регионално развитие в Европейския парламент, със съдействието на КРИБ.  Събитието предостави възможност за българския бизнес да се запознае с резултатите и ефекта от изпълнението на ЕФСИ – ключов инструмент по плана „Юнкер“, за стимулиране на икономическия растеж чрез привличане на повече частни инвестиции, както и да очертае перспективите и пътя напред.

Конференцията беше открита от г-жа Искра Михайлова – председател на Комисията по Регионално развитие в Европейския парламент, г-н Бойко Борисов – министър-председател на Р България, г-н Кирил Домусчиев – председател на КРИБ, г-н Томислав Дончев – вицепремиер на Р България и г-н Владислав Горанов – министър на финансите.

Премиерът Бойко Борисов изрази увереност пред членовете на КРИБ, присъстващи на форума, че икономиката на България може да постигне растеж от над 4,5% догодина. Според премиера Бойко Борисов Европейският фонд за стратегически инвестиции дава големи възможности пред бизнеса у нас. По думите му би могло да се направи още много за бизнеса по плана „Юнкер“. Според г-н Борисов това е огромен фонд, който дава възможност проектите, които имат нужда от финансиране и подкрепа, да бъдат направени. „Независимо, че сме от различни политически семейства, подкрепяме не само с присъствието си, а и с ясната отговорност, че би могло да се направи много още за бизнеса по плана „Юнкер“, коментира премиерът. Той обясни, че независимо, че в кампанията е имало твърдения от опоненти на ГЕРБ, че не са усвоили нищо по плана „Юнкер“, всъщност страната ни е втора след Естония.

Министър-председателят препотвърди ангажимента на ГЕРБ за повишаването на учителските заплати, като посочи, че от 1 септември това ще се случи. „Трябва да се съсредоточим върху две неща – образование, това е най-важното, за да бъдем конкурентоспособни. Второто е свързаността на Балканите, на регионите. Нямаме нито магистрали, нито жп линии с нашите съседи. Сега направихме с Турция, работим със Сърбия, Гърция. Надяваме се да направим свързаност и между Българи и Македония“, заяви още г-н Борисов.По думите му, за да се улесни работата на работодателите, държавата трябва да намали бюрокрацията в администрацията.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев предупреди, че притокът на европейски пари по различните фондове ще намалее съвсем скоро и ще остане само в някои приоритетни области. “За българската икономика е важен свежият ресурс и инвестиционните проекти за всяка една компания от бизнеса, било то малък, среден или голям. Затова трябва да бъдем все по-активни”, каза г-н Домусчиев. Той благодари на г-жа Искра Михайлова, че се е обърнала към големия бизнес за организирането на съвместна конференция, на която да се обсъди Европейския фонд за стратегически инвестиции. Той заяви също така, че Конфедерацията на работодателите и индустриалците вече два пъти е организирала такива форуми. Първият е през юни 2016 г., когато на него присъства българският еврокомисар и министри, а вторият – в началото на тази година, с участието на петима министри. „Аз съм по-голям оптимист от Бойко Бористов. Очаквам още по-голям ръст на икономиката“, каза г-н Домусчиев.

“С плана “Юнкер” в България вече се предоставя целия спектър на европейското финансиране. Убеден съм, че хибридното финансиране не е изчерпано и ние трябва да го намерим”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев. Той бе категоричен, че колкото повече банките и бизнесът се подготвят, толкова повече проекти ще се реализират.

Около 560 млн. евро се очаква да се постигнат като инвестиции на база на операциите, които се извършват по плана “Юнкер” в България. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, според когото бизнесът у нас не е свикнал да използва ресурса на плана “Юнкер” в пълна степен, има проблем и със законодателната рамка, с недостатъчната активност на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в България и с твърде малките проекти, които засега не съвпадат добре с идеята на фонда.

Изпълнителният директор на ЕФСИ Вилхелм Молтерер представи дейността на Европейският фонд за стратегически инвестиции (план Юнкер) в подкрепа на бизнеса. Той обяви пред бизнеса, че планът “Юнкер” 2.0 ще бъде удължен с две години и пари по него ще могат да се усвояват до 2022 година.

Зам.-изпълнителният директор на ЕФСИ Илияна Цанова презентира успешни примери на ЕФСИ проекти. Тя съобщи, че до 85% от инвестициите по плана “Юнкер” са насочени към частните компании. По думите й досега страната е получила инвестиции от 204 млн. евро.

Марк Мауинни, директор на Европейския консултантски център за инвестиционни проекти, говори на тема „Как да разработим и представим проект за подкрепа от ЕФСИ“. Керстин Йорна, зам.-главен директор на ГД „Икономически и финансови въпроси“ на Европейска комисия, представи подкрепата на ЕС за инвестиции за растеж и заетост. Опитът на България и успешни примери представи д-р Кирил Величков, ръководител управление „Европейски проекти и финансови институции”, Си Банк.