14.02.2015

Председателят на КРИБ г-н Кирил Домусчиев в интервю за Радио К2

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно предаване "На 6-тия ден" в ефира на Радио К2 на 14 февруари 2015 г.:

"Г-н Домусчиев, тази седмица се обърнахте с отворено писмо, като подчертахте, че вече два месеца и половина НСТС не се е събирал на редовно заседание, а в същото време се приемат ключови за социалната политика решения, включително законодателни. Преди да коментирате тази тема, нека Ви спомена за две новини от г-н Ивайло Калфин – първата е, че в четвъртък ще има заседание на НСТС, а втората, че той каза: "да, приемам забележката, че НСТС не е заседавал и считам това като моя не добре изпълнена задача". Какво следва оттук нататък?", попита Илиана Беновска.
Председателят на КРИБ изрази надежда, че на срещата в четвъртък в един "бон тон" ще бъде постигнато съгласие по важните въпроси, които ще се обсъждат.

Беновска допълни въпроса си с още един цитат от Ивайло Калфин по повод изминалите 100 дни от сформирането на настоящото правителство: "Приемам съвети, в това число и от работодателите, но наставления приемам само от Бойко Борисов". Как ще съхраните добрия тон като поставяте в ъгъла един натоварен с отговорности, високопоставен, висококултурен и отговорен човек като министър Калфин?", попита Илиана Беновска.
"Специално аз и хората от КРИБ не мисля, че сме по-малко образовани, възпитани и културни от министър Калфин", заяви г-н Домусчиев. Според него много българи биха били ощетени от реформите, които предлага г-н Калфин. "Притиснат в ъгъла е не г-н Калфин, а бизнесът и българинът", каза председателят на КРИБ. "Искаме да виждаме ясни неща и то на ниво работни групи", заяви г-н Домусчиев и допълни, че според КРИБ не е необходимо да се увеличават данъците и социалните осигуровки, защото резерви могат да се търсят в злоупотребите и изтичането на ресурси. Дупката, по думите на г-н Домусчиев, е около 2 милиарда лева и тя може да бъде запушена чрез оптимизиране на разходите, които се правят.

"Каква е Вашата оценка за дейността на правителството на Бойко Борисов след изминалите 100 дни?", попита Беновска.
"Специално за премиера Борисов моята оценка е положителна, защото е видно, че той е достатъчно активен, има желание за извършване на реформи. Запушиха се доста дупки, подобрява се работата и на Министерството на финансите", каза г-н Домусчиев. Според него все пак времето до момента е прекалено кратко, за да се правят някакви равносметки и има още много работа, която трябва да се свърши и още много недоразумения, които трябва да бъдат отстранени. Той даде пример с ТЕЦ Марица-Изток 1 и 3, които имат мощности общо 1560mW и там работят под 900 човека, докато в Марица-Изток 2 мощността е 1500mW, а там работят 2500 човека. "Това за какво Ви говори?", реторично попита председателят на КРИБ.

"Вие от КРИБ какво ще посъветвате правителството по отношение на ТЕЦ Марица-Изток 1, 2 и 3?", попита Илиана Беновска. "Там трябва да се извърши реформа, трябва да се извършат съкращения и оптимизиране на цената, защото в крайна сметка тази цена я плащаме всички ние. Не може да продължава това разхищение," смята г-н Домусчиев и допълни, че другият пример в това отношение е парадоксът с държавната администрация, която всяка година расте, а населението намалява.

"Преди малко почетният президент на КТ "Подкрепа" Тренчев и новият президент Манолов заявиха, че Борисов се е променил, научил си е уроците, но никой не вижда белезите по гърба му. Казвам Ви това, за да се опитате, партнирайки на правителството като Ваше задължение и мисия, да се поставите и на тяхно място", отбеляза г-жа Беновска.
"Нито на Борисов, нито на министрите му ще им бъде лесно. България се намира в изключително тежко състояние, но сега е времето за реформи. Хубавото е, че Борисов е натрупал много опит, познава много добре нещата и би трябвало да се възползва от момента. Обществото е узряло за реформа и това го усещам в разговорите, които провеждам", смята председателят на КРИБ.

"Разкажете какво се случи на срещата ви със здравния министър Москов?", попита Илиана Беновска.
Кирил Домусчиев каза, че разговорът е бил много продуктивен като идеите на КРИБ са били много добре приети. Той отбеляза, че е било отделило специално внимание на злоупотребите в Трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) и са били обсъдени възможностите за решаване на проблемите там, защото по думите му не може в страна като България да има толкова голям процент от населението инвалиди – около 1 милион.

"Откакто сте председател на КРИБ, как се развива организацията?", попита г-жа Беновска.
"Много съм радостен, че на всяко заседание на УС приемаме много нови членове. Тази седмица очакваме над 30 сериозни компании да бъдат одобрени за нови членове на КРИБ", каза г-н Домусчиев и добави, че в КРИБ се работи заедно в интерес на бизнес средата в България. По думите му КРИБ добива все по-голяма популярност и се отваря все повече за бизнеса в страната.

Пълен запис на интервюто можете на чуете тук