23.01.2015

Председателят на КРИБ г-н Кирил Домусчиев в предаването "Лице в лице" по бТВ

"Нов стил ще има управлението на КРИБ", каза по бТВ председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България г-н Кирил Домусчиев, който бе гост на предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова на 23 януари т.г.

"Няма сериозен чужд инвеститор, който да не членува при нас. Имаме страшно много нови членове, все сериозни компании, като например Шнайдер Електрик. В рамките на месец сме обработили само 68 молби за членство, защото имаме по-консервативни критерии – да няма никакви съмнения за работа в сивия сектор, проверяваме данни за плащане на данъци, свързано е и с издаването на поне три референции от компании членки, които стават гаранти за компанията нов член", обясни председателят на КРИБ.

Той посочи, че през последната седмица в Конфедерацията са приети още СИБанк, Първа инвестиционна банка и Банката за развитие. "С тях общо взето няма банка в България, която да не е член на КРИБ", подчерта г-н Домусчиев и допълни, че организацията се разширява и към медиите – членове вече са "Стандарт", "Труд" и "24 часа" с цялата им група, "Канал 3", сп. Икономика, както и националните телевизии бТВ и Нова телевизия. "Приемаме и държавни компании, стига те да са добре управлявани и да се развиват".

Той каза, че КРИБ разчита на Министерството на финансите да изработи методика, с която да може да се изчисли каква част от брутния продукт на частния сектор се произвежда от компании-членки на организацията.

КРИБ трябва да бъде организация, която на партньорски начала да подпомага правителствата и да създава благоприятна среда за привличане на инвестиции, но няма да ставаме паралелна власт, подчерта Кирил Домусчиев. "Идеята на КРИБ и преди, и сега при моя мандат, е ние да бъдем организация, която да участва на партньорски начала, да подпомага правителствата и партиите при вземането на решение. Искаме да партнираме, за да се извършат реформите в България, а дългосрочно тя да е източноевропейски тигър", увери той. "Най-голямата експертност е при нас – от всеки един бранш имаме най-добре подготвените хора и сме готови тази експертност да предоставим безплатно на управляващите", допълни г-н Домусчиев,

Ние нямаме претенция да сме единствени, за нас е нормално да има и друга или други работодателски организации, каза председателят на КРИБ. Той обаче изрази възражение срещу "една несправедливост от 2012 г., когато ние закарахме няколко палетни колички с документи в социалното министерство и заявихме, че имаме над 10 500 членове с над 800 000 служители. След това министерството каза, че КРИБ не е най-голямата организация… Това е все едно да има избори и вие да пуснете бюлетина, но никой да не отвори кашоните и да провери има ли бюлетина, за кого е, а да обяви резултатите. Искам просто да отворят кашоните, за да се види кой кой е. Има страх някои неща да се покажат", продължи Кирил Домусчиев.

 "Политическите решения не са реформи. Има проблеми в енергетиката – вдигаме цената на тока; има проблеми в НОИ – вдигаме осигуровките; има проблеми в държавата – вдигаме данъците – това са решенията на комсомолците. Някой си мисли проста икономика – вдигаме едни неща и потичат едни пари. Не става така", каза председателят на КРИБ.

"Препоръчвам на всички министри да слушат внимателно финансовия министър, а не да му дават акъл", каза Кирил Домусчиев.

Направихме анкета между членовете на КРИБ и ги попитахме дали одобряват вдигането на осигуровките. Всички отговориха с "не". След това ги попитахме дали ще подкрепят на следващите избори партия, увеличила осигуровките, отговорът на всички бе "не".

 "В КРИБ често използваме думата "комсомолец" за хора, които са се развивали най-вече в партийни структури и не знаят какво става в бизнеса, не са се притеснявали за месечните резултати от работата си и изпълнението на плановете за приходите", каза Кирил Домусчиев по повод на използването на това определение за министър Ивайло Калфин. Той посочи, че такива хора е имало и по време на социализма, и сега, при това не само в левицата, но и в десни партии. "Но скоро се срещнах с вицепремиера и той ме впечатли с разбирането на проблемите", уточни г-н Домусчиев.

Според него трябва да се даде възможност на бизнеса да работи, защото щом бизнесът е добре и обществото ще е добре. "И в момента има много фирми в сивия сектор, ако вдигнем данъците и осигуровките, техният брой ще се увеличи", обобщи председателят на КРИБ.
 

Пълния запис на интервюто може да чуете тук