11.02.2015

Председателят на КРИБ г-н Кирил Домусчиев в "Здравей, България" по Нова ТВ

"Не виждаме добър диалог със социалното министерство. Тристранният съвет не се събира, взимат се решения, които научаваме от медиите", каза в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия председателят на КРИБ г-н Кирил Домусчиев на 11 февруари т.г. "Решенията за частните пенсионни фондове и инкриминирането на укриването на доходи например са взети без работодателските организации", даде пример той.

На въпрос ще напуснат ли Tристранния съвет, той каза, че КРИБ трябва да защитава интересите на работодателите. По думите му Tристранният съвет ще бъде свикан в най-скоро време и след това работодателите ще кажат дали ще го напуснат или не.

"Увеличаването на социалните осигуровки ще бръкне в джоба и на работодателите, и на работниците. А не се прави реална реформа", каза Домусчиев. Той беше категоричен, че преди да се вдигат осигуровките трябва да се помисли откъде ще се изкарат тези пари. "Калфин да каже ще се вдигне ли икономиката и откъде ще дойдат тези пари. Всичко се прави на базата на увеличения, а не на реформи", каза той и допълни, че голяма част от бизнеса ще мине в сивия сектор, а другите ще свият инвестициите.

Председателят на КРИБ беше категоричен, че управляващите трябва да се вслушват с съветите на бизнеса, защото от тях идва БВП, те са тези, които създават работни места и плащат данъци, заплати и осигуровки. 

Относно криминализирането за неплащане на осигуровки, г-н Домусчиев каза, че те не виждат проблем там, тъй като и сега работодателят е преследван от закона. "Негативно съм настроен към бизнесмени, които живеят охолно, а работниците им не са получавали заплати. Според мен тези хора обаче ще се увеличават", каза председателят на КРИБ.

"Размерът на минималната работна заплата трябва да се определя от формула. Винаги сме подкрепяли увеличението, но искаме да знаем какъв е принципът", категоричен беше той. 

Г-н Домусчиев съобщи още, че след допитване сред членовете на КРИБ, е станало ясно, че те няма да подкрепят правителство, което ще увеличи размера на осигурителните вноски. "Получаваме предложения от наши членове да излезем на протест, както го правят синдикатите. Ще излязат заедно работодатели и работници", допълни още той.
 

Целия разговор може да гледате във видеото: novanews и vbox7