12.01.2018

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев подписа споразумение за инвестиции за 100 млн. евро по плана "Юнкер"

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и водещият европейски производител на фуражни добавки и лекарства за животни „Биовет” АД, член на КРИБ, подписаха споразумение за заемно финансиране на стойност 100 млн. евро. Това е най-големият проект в България, финансиран по Плана „Юнкер“.  Подписването на споразумението се състоя по време на официалното посещение в София на Колегиума на Европейската комисия днес.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на България Бойко Борисов присъстваха на подписването на днешното споразумение от заместник-председателя на ЕК Юрки Катайнен, министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, председател на КРИБ и главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.

Споразумението е за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа. Този проект се предвижда да създаде нови 210 работни места и да подпомогне развитието на българското селско стопанство. Проектът е финансиран от Европейската инвестиционна банка, в рамките на инвестиционния план за Европа, известен като плана "Юнкер".

Събитието може да видите на следния линк:

http://news.bnt.bg/bg/a/borisov-i-yunker-podpisvat-memorandum-za-proekt-za-100-mln-v-zemedelieto