13.06.2015

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в интервю за Радио К2

В интервю за Радио К2 на 13 юни 2015 г. Председателят на УС на КРИБ Кирил Домусчиев пожела на Бойко Борисов за рождения му ден да се довери на експертите от бизнеса. Пред радио К2 той не пропусна да атакува яростно КЕВР за цената на тока. "Бизнесът е този, който увеличи експорта, това не става благодарение на председателя на КЕВР Иван Иванов или някой друг политик, който говори за народа", каза Домусчиев в интервю за радио К2, „Премиерът да има повече кураж за правене на реформи и съм сигурен, че думите на Меркел един ден може да се окажат правилни", допълни още Кирил Домусчиев към пожеланията си към Бойко Борисов.

Реформата на енергетиката е по-важна от реформа на пенсионната система, заяви председателят на КРИБ. „Бизнесът е тотално обезверен и неслучайно обявихме, че ще имаме ден на протест, който ще се нарече „ден на траур за българската икономика". В този протест ще се включат всички представили на бизнеса, които възразяват срещу увеличението на цената на тока за индустрията. През следващата седмица ще бъде взето решението за дата на протеста. Този протест ще бъде първото предупреждение към властта и ще бъде насочен срещу таксата „задължение към обществото", поясни той.

„Парите от тази такса отиват, за да продължаваме да пълним дупките от корупцията, злоупотребите и лошия мениджмънт в енергетиката, в държавната система на енергетиката, и отиват за пълнене джобовете на пет-шест олигарси, които стоят зад голяма част от ВЕИ-тата, които стоят зад заводските електроцентрали и неефективни ТЕЦ-ове, на които изкупуваме електроенергията на преференциална цена. Някои трябва това да го субсидира и естествено най-лесно е да го субсидира бизнеса, за да не се пипат сметките на населението. Това е една такса, която ще продължава да се увеличава през годините, ако ние не вземем някакви мерки", каза още председателят на КРИБ.

„Бизнесът досега винаги търпеше, но от един момент няма накъде. При положение, че ние стимулираме износа на електроенергия и то евтината електроенергия, която е суровина, и от която печалбите са минимални, а пък скъпата електроенергия оставаме за милия, скъп, роден бизнес и милото и родно, скъпо население на България, това продължава с години и няма как да не се стигне до протести", коментира Кирил Домусчиев.

„Най-големият протест е фактът, че в България инвестициите не се увеличават с такива темпове, каквито би трябвало да бъде, предвид местоположението ни в Европа и възможността да се осигури евтина работна ръка, защото няма инвеститор, който би си вложил парите в производство в една държава, в която цената на електроенергията е най-скъпа в Европа, цената на газта е по-скъпа, дори и от украинската, една Украйна, която е във война с Русия, е с 20-25% по-евтина газ, отколкото ние купуваме в България", каза още той.

„Когато хората са без работа и не могат да намерят такава, когато предприятията не могат да си позволят да им вдигнат заплатите, заради това, че трябва постоянно да компенсират по-високите цени на газта и електроенергията, за да бъдат конкурентоспособни, те са потърпевши. И така, между другото, и на тях им вкарват по-малко, включително на сметките на населението леки увеличения, нали на шест месеца, но редовно, иначе всичко е „в името на народа". А същите тези господа, половината от които са депутати в парламента, които са собственици на големите ВЕИ-та, успяват да си прокарат политиките", обобщи Домусчиев.

Кирил Домусчиев заяви, че в тази ситуация няма желание да коментира темата за "Лудогорец". "Ако нещата продължават така в икономиката, най-вероятно няма да съм нито първият, нито последният, който ще се свие инвестициите във футбола", коментира бизнесменът. Домусчиев каза, че парите за футбола трябва да дойдат отнякъде, „едва ли г-н Иван Иванов ще си осигури от КЕВР, който винаги мисли за народа". Той отказа да коментира пред радиото и темата с ЦСКА.

"Не може в най-бедната държава в Европа – България, да очакваме да има силен футбол", допълни той. Всичко в момента в България е на просия – изкуство, култура, ако някой даде нещо да се направи музей, паметник или представление", възмути се шефът на КРИБ. „

По повод възраженията за увеличаването на цената на тока Домусчиев се аргументира така: "От първи юли КЕВР имат огромното желание да увеличат цената на електроенергията, увеличавайки цената на т.нар. такса „задължение към обществото" с близо 214 или 220%, което е пълен парадокс."

Той призова никой да не забравя, че хазната се пълни от индустрията. „В момента при положение, че базовата индустрия купува на под пазара, между 55 и 60 лева за мегават електроенергия, нали разбирате, че едно увеличение от 19 лева до 41 лева, е огромно. Не може да се измерва просто в 1-2%, а се измерва в поне 25%. Най-страшното е, че това е една фиксирана компонента, която не ти дава никаква възможност ти да бъдеш конкурентоспособен. Тази компонента е най-високата, заедно с тази в Дания в Европа. Дания е изцяло на зелено производство на електроенергия, което е субсидирано от държавата, но там тя може да си позволи. Няма държава в Европа, в която това съотношение да не е поне 1:2, винаги токът за населението е по-скъп от тока за тока за индустрията. В Германия е едно 1:6 ", коментира Домусчиев.

„Реформи в България, с изключение на пенсионната система, до момента няма. Най-тежко е положението в системата на енергетиката. Аз там за тези 6-7 месеца, освен пожелания и общи приказки, не видях нищо, нито НЕК се реформира, нито дружествата на БЕХ в системата извършват някакви реформи, КЕВР дали е с „Д" отпред или е без „Д" си остава същата организация, която просто събира заявките и претенциите на всичките играчи или т.нар. „висше общество" на пазара и предвид техните разходи започва да ги разпределя в обществото, толкова ще поеме бизнеса, толкова ще поеме населението, без да се интересува дали тези разходи могат да бъдат оптимизирани и защо са толкова високи, спрямо европейските стандарти", каза още той и разкритикува Министерството на енергетиката, че не прави реформи.

Цялото интервю можете да чуете на следния линк:

http://archive.radiok2.bg/2015/06.2015/Iliana%2013.06.15/Kiril%20Domuschiev%2013.06.15.mp3