06.07.2011

Председателят на КРИБ прогнозира 4 % ръст, ако държавата и банките подкрепят бизнеса

Председателят на КРИБ участва в дискусия, организирана от асоциация "Банка на годината" по повод връчването на призовете за най-добри банки на 2010, което се състоя на 6 юли 2011 г. в хотел Шератон.

Сега е моментът финансовият сектор да обърне повече внимание на реалния и да подкрепи добрите индустрии, коментира Огнян Донев. С подкрепата на банките бизнесът ще докаже, че очакваният растеж от над 3 % през тази година е възможен. Според г-н Донев дори може да се мисли за ръст от 4 %, ако държавата стимулира работещите отрасли и намали грижите си за неработещите. Председателят на КРИБ смята, че икономиката ни върви в правилната посока, но е нужен оптимизъм, за да се промени психологията на хората и те да повярват, че това не е крехък процес. Управителят на БНБ Иван Искров също препоръча банките да кредитират повече, както и да подобрят обслужването на клиентите.

Според главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и заместник-председател на КРИБ Левон Хампарцумян банковият сектор е отражение на реалния. Според него лихвите у нас не са кой знае колко по-високи в сравнение с подобни на България държави и не са пречка за растежа.

Голямата награда "Банка на годината 2010" спечели Сосиете Женерал Експресбанк. Банки, членове на КРИБ, получиха награди в класацията на Асоциация "Банка на годината". УниКредит Булбанк стана "Банка на клиента", ДСК получи приза за най-ефективна банка, а за най-добър чужд клон бе определен този на Ситибанк. Наградата на Ситибанк бе връчена от председателя на КРИБ Огнян Донев, който беше член на журито.

Наградата "Банка на годината" се връчва за 14 път. Първото издание беше през 1992 г. Тази година имаше и нова категория, определена след маркетингово проучване с т.нар. таен клиент. Победител в нея стана Райфайзенбанк България, също член на КРИБ.