23.08.2023

Председателят на КРИБ ще участва в срещата на Глобалната инициатива на Клинтън в Ню Йорк

Глобалната инициатива на Клинтън (GCI) ще събере отново тази година "лидери, иноватори и мечтатели" – от президента на Световната банка Аджай Банга и министър-председателя на Бахамските острови Филип Е. Дейвис до главния изпълнителен директор на Airbnb Браян Чески, основателя на World Central Kitchen Хосе Андрес и главния изпълнителен директор на Ford Foundation Дарън Уокър.

В "А" списъка на присъстващите обаче са още актьорите Орландо Блум, Мат Деймън и Ашли Джъд, както и председателят на КРИБ и главен изпълнителен директор на "Хювефарма" Кирил Домусчиев.

Срещата Clinton Global Initiative 2023 ще бъде в Ню Йорк на 18 и 19 септември, а целта ѝ е да поддържа инерцията за справяне с глобалните проблеми, набелязани по време на конференцията миналата година, която се проведе след шестгодишно прекъсване.

Припомняме, че тази година американският президент Бил Клинтън (1993 – 2001 г.) посети България по покана на Домусчиев в рамките на среща от Глобалната инициатива. Тогава българският бизнесмен обяви създаването на собствена инициатива – Domuschiev Impact – която ще работи в сътрудничество с Clinton Global Initiative, за да повлияе положително върху овладяването на нарастващите предизвикателства в България и по света.

42-рият президент на САЩ, съпругата му и бивш държавен секретар Хилъри Клинтън, както и заместник-председателят на Фондация "Клинтън" Челси Клинтън обявиха в понеделник, че конференцията в Ню Йорк ще опита да получи повече ангажименти за справяне с изменението на климата, проблемите на здравеопазването, насилието, основано на пола, войната в Украйна и други въпроси.

Всеки ден милиарди хора по света, дори изправени пред най-ужасните обстоятелства, вземат нелекото решение да изберат надеждата и да продължат напред", каза бившият президент Бил Клинтън пред Асошиейтед прес. "В CGI се фокусираме върху това как да продължим напред в лицето на плашещите предизвикателства – да действаме сега, да намерим нови партньори и да се придържаме към това, за да направим положителна промяна в живота на хората."

От 2005 г. досега са поети повече от 3900 ангажимента за действие чрез CGI. Само през 2022 г. бяха обявени повече от 140 ангажимента, включително планът за 1 милиард долара на Water.com – инициатива за предоставяне на прясна вода, чийто съосновател е холивудският актьор Мат Деймън – за подпомагане на 100 милиона души в Африка, Азия и Латинска Америка, които да получат траен достъп до вода и канализация. Деймън ще се включи в CGI през септември, за да обсъди допълнително проблема.