16.03.2018

Председателят на КРИБ участва в трета среща по проблемите на енергетиката при министър-председателя

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев участва в трета среща по проблемите на енергетиката при министър-председателя Бойко Борисов, която се проведе на 16 март т.г.

В срещата участваха също така председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, както и Васил Велев – председател на АИКБ, Димитър Бранков – зам.-председател на БСК, Цветан Симеонов – председател на БТПП и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев. 

Разговорът беше фокусиран върху две основни теми – бъдещето на т.нар. Американски централи и опасността от нова далавера в енергетиката по линията на поддържане на т.нар. студен резерв. Освен това, беше обсъден напредъкът по договореностите от предходните две срещи, проведени на 6 и на 21 февруари т.г.

Участниците в срещата постигнаха съгласие, че трябва да се предприемат енергични мерки за прекратяване на договорите с Американските централи във връзка със съществуването на неправомерна държавна помощ. В хода на разговора бе констатирано, че е са налице всички предпоставки това да се случи в рамките на няколко седмици.

Беше проведена съдържателна дискусия и във връзка с оптималното управление на т.нар. студен резерв. От страна на управляващите беше поет ангажимент в подготвяния в момента пакет от законови промени в сферата на енергетиката да се добавят и такива, които да не позволят блокиране на либерализацията на пазара и появата на нов тип производители на енергия с преференциални цени.

Участниците в срещата се договориха за продължаване на диалога по дискутираните проблеми.